Sviatky sú už definitívne za nami a mnohí z nás sa snažia vrátiť k zdravším stravovacím návykom. Ak hľadáte odľahčené raňajkové jedlo, ktoré vás zároveň poriadne zasýti, siahnite po ovsenej kaši. Nemusí byť len nudná, bez chuti a posypaná drobným ovocím. Pripravte si na raňajky niečo, čo chutí ako zimný dezert. Pomôže vám v tom tajomstvo, ktoré sa ukrýva v jablku a perníkovom korení.
Potrebujete (na 1 porciu)
- 50 g jemných ovsených vločiek
- 1 PL chia semienok
- 1/2 ČL holandského kakaa
- 1/4 ČL perníkového korenia
- štipku soli
- 1 ČL obľúbeného orechového masla (hodí sa napríklad arašidové či mandľové)
- 200 ml vriacej vody alebo mlieka (dá sa použiť aj rastlinné)
- 2 PL bieleho jogurtu
Na dusené jablká:
- 1/2 menšieho jablka
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL javorového sirupu
- 1 PL sušených brusníc
- štipka škorice
Na ozdobu:
- mandľové lupienky
- 1 PL bieleho jogurtu
- orechové maslo
Postup
- V miske premiešajte ovsené vločky, chia semienka, kakao, perníkové korenie a štipku soli.
- Pridajte lyžičku orieškového masla a zmes zalejte vriacou vodou alebo mliekom.
- Obsah misky premiešajte a prikryte tanierikom. Nechajte zmes odpočívať cca 10 minút, aby sa vločky dobre nasiakli a kaša získala krémovú textúru.
- Medzitým si pripravte jablkovú zmes – očistené jablko si nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvičke si zohrejte citrónovú šťavu s javorovým sirupom a pridajte nakrájané jablko, brusnice a štipku škorice.
- Ovocie duste pár minút, kým sa zmes dobre neprehreje. Následne si zmes pridajte na vrch kaše, dozdobte mandľovými lupienkami, jogurtom a orechovým maslom.
Náš tip: Ak nemáte ráno čas na prípravu, skúste alternatívu „over night“ – do uzatvárateľného pohárika si pripravte zmes s vločkami a tekutinou, ktorá bude ráno pripravená na konzumáciu.
Zdieľať na