Recept na dnes: Sladký koláč v zdravom štýle – zvládne ho upiecť naozaj každý

upečený sladký koláč s mrkvou a orechmi

Cesto je výnimočne šťavnaté a zároveň plné chrumkavých orechov (Zdroj: Freepik/freepik)

Doprajte si sladký koláč a upečte ho v zdravom štýle. Dobrota s mrkvou a vlašskými orechmi je prevoňaná viacerými koreninami a k zdravšiemu štýlu jej pomáha aj celozrnná múka či cottage syr prelisovaný cez jemné sitko. Samozrejme aj v tejto podobe obsahuje kalórie, no keď si s mierou vychutnáte jeden kúsok, určite vám neuškodí. Celý dezert doplňte smotanovou polevou, ozdobte podľa fantázie a podávajte.

Potrebujeme

  • 320 g celozrnnej múky
  • 4 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého klinčeka
  • štipka mletého muškátového oriešku
  • štipka soli
  • 400 g nastrúhanej mrkvy
  • 250 g cottage syra
  • 220 ml rastlinného oleja
  • 200 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 120 g nasekaných vlašských orechov

Na polevu

  • 40 g zmäknutého masla
  • 90 g práškového cukru
  • 125 g smotanového syra

Postup

  1. Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, mletú škoricu, klinček, muškátový oriešok a soľ vo väčšej mise.
  2. V druhej mise zmiešame mrkvu, cottage syr pretlačený cez jemné sitko, rastlinný olej a trstinový cukor. Vyšľaháme mixérom.
  3. Postupne po jednom pridáme vajcia a každé dobre zašľaháme. Po menších častiach zamiešame aj sypkú zmes a dobre všetko premiešame.
  4. Vmiešame mrkvu a nasekané orechy (časť si necháme na ozdobu) a cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm.
  5. Pečieme pri 180 °C asi 1 až 1,5 hodinu, pokým nie vrch prepečený a po zapichnutí do stredu neostane špajdľa suchá.
  6. Vychladnutý sladký koláč potrieme vyšľahanou polevou a posypeme zvyšnými nasekanými vlašskými orechmi.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, Tastydone.com
Odporúčame