Doprajte si sladký koláč a upečte ho v zdravom štýle. Dobrota s mrkvou a vlašskými orechmi je prevoňaná viacerými koreninami a k zdravšiemu štýlu jej pomáha aj celozrnná múka či cottage syr prelisovaný cez jemné sitko. Samozrejme aj v tejto podobe obsahuje kalórie, no keď si s mierou vychutnáte jeden kúsok, určite vám neuškodí. Celý dezert doplňte smotanovou polevou, ozdobte podľa fantázie a podávajte.
Potrebujeme
- 320 g celozrnnej múky
- 4 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého klinčeka
- štipka mletého muškátového oriešku
- štipka soli
- 400 g nastrúhanej mrkvy
- 250 g cottage syra
- 220 ml rastlinného oleja
- 200 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 120 g nasekaných vlašských orechov
Na polevu
- 40 g zmäknutého masla
- 90 g práškového cukru
- 125 g smotanového syra
Postup
- Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, mletú škoricu, klinček, muškátový oriešok a soľ vo väčšej mise.
- V druhej mise zmiešame mrkvu, cottage syr pretlačený cez jemné sitko, rastlinný olej a trstinový cukor. Vyšľaháme mixérom.
- Postupne po jednom pridáme vajcia a každé dobre zašľaháme. Po menších častiach zamiešame aj sypkú zmes a dobre všetko premiešame.
- Vmiešame mrkvu a nasekané orechy (časť si necháme na ozdobu) a cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm.
- Pečieme pri 180 °C asi 1 až 1,5 hodinu, pokým nie vrch prepečený a po zapichnutí do stredu neostane špajdľa suchá.
- Vychladnutý sladký koláč potrieme vyšľahanou polevou a posypeme zvyšnými nasekanými vlašskými orechmi.
Zdieľať na
Zdieľaní