Recept na dnes: Voňavý a sladký koláč z ovsených vločiek vonia škoricou a chrumká kokosom

Koláč z ovsených vločiek so škoricou

Koláč z ovsených vločiek je vhodný aj na raňajky (Zdroj: Unsplash/Kendall Warner)

Nič nepoteší viac ako vôňa sladkého koláča. Ešte lepšie, keď sa v domácnosti rozvinie počas nedeľného voľného dňa. Ak máte chuť, pripravte si sladký koláč z ovsených vločiek s vyladenými chuťami a jemne chrumkavým vrchom.

Potrebujeme

  • 1 šálku ovsených vločiek
  • ½ šálky masla
  • 1 a ½ šálky vriacej vody
  • 2 veľké vajcia
  • 1 šálku hnedého cukru
  • 1 šálku bieleho kryštálového cukru
  • 1 a 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ čajovej lyžičky soli

Na polevu potrebujeme

  • 6 polievkových lyžíc masla
  • 1 šálku strúhaného kokosu
  • ½ šálky kondenzovaného mlieka
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 šálku posekaných orieškov
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
Suroviny na pečenie ovseného koláča
Pripravíme si suroviny potrebné na ovsený koláč (Zdroj: Pexels/Monserrat Soldú)

Postup

  1. Na prípravu cesta nasypeme vločky do misy, pridáme maslo a vriacu vodu. Necháme odstáť. V druhej miske zmiešame vajcia, hnedý a biely cukor. V tretej miske zmiešame preosiatu múku, mletú škoricu, kypriaci prášok do pečiva, mletý muškátový oriešok a soľ.
  2. Sypkú zmes pridáme do misky s vajíčkami a cukrom a dobre premiešame. Nakoniec pridáme aj zmes ovsených vločiek a masla s vodou a všetky časti dobre spojíme do kompaktnej hmoty. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
  3. Polevu pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a rovnomerne ju rozotrieme na ešte teplý koláč. Opäť vložíme do rúry a asi na 2 až 4 minúty zapneme funkciu grilu, až kým kokos nebude zlatohnedý. Potom necháme koláč vychladnúť a podávame.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame