Recept na dnes: Pripravte si bezkonkurenčné hubové „rizoto“, ktoré vás očarí svojou vôňou a chuťou!

Ak ste nazbierali plný košík dobrôt a uvažujete, ako ho zužitkovať, máme pre vás tip na chutný obed či večeru (Zdroj: Freepik/atlascompany)

Obdobie hubárčenia sa začalo! Ak ste nazbierali plný košík dobrôt a uvažujete, ako ho zužitkovať, máme pre vás tip na chutný obed či večeru. Obdoba rizota zo špaldy je krásne krémová a pripraviť si ju môžete aj keď váš „lov“ na huby nebol úspešný – pokojne môžete použiť aj zásoby sušených húb! Ak máte chuť na bezmäsitý obed, toto rozhodne stojí za skúšku…

Potrebujeme

  • 300 g špaldových zŕn (kúpite v lepších potravinách alebo v zdravej výžive)
  • 2-3 ks šalotky alebo menšej cibule
  • 2 PL masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 500 g čerstvých húb
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • Soľ a korenie
  • 2 stonky tymiánu alebo rozmarínu
  • 700 ml vývaru alebo vody
  • 1–2 PL citrónovej šťavy
  • 60 g parmezánu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • Bylinky na ozdobu

Postup

  1. Špaldu si vopred namočte. Ak zabudnete, alebo nestíhate, zalejte ju vriacou vodou na začiatku prípravy pokrmu. Kým si pripravíte ostatné suroviny, bude dostatočne namočená na ďalšie varenie.
  2. Nakrájajte si najemno šalotku alebo cibuľu, ktorú necháte zosklovatieť na masle a oleji.
  3. Pridajte nakrájané a očistené huby, zarestujte ich so zmesou na panvici ešte 5 minút. Pridajte nasekaný cesnak, ktorý nechajte len krátko prehriať a zalejte vínom.
  4. Do pripravenej masy pridajte precedenú špaldu. Nechajte odpariť víno, dochuťte soľou a tymiánom.
  5. Následne prilejte vývar, a za občasného miešania povarte do zmäknutia špaldy (doba varenia sa odvíja od toho, kedy ste špaldu namočili). Podľa potreby podlievajte vývarom, prípadne vodou.
  6. Na záver „špaldoto“ dochuťte citrónovou šťavou, pridajte dávku čerstvo mletého korenia, primiešajte parmezán a zjemnite smotanou.

Malý tip:

Ak sa rozhodnete pripravovať tento recept zo sušených húb, vystačia vám približne 2 hrste, ktoré zalejte na 30 minút vriacou vodou. Scedené huby použite klasicky podľa postupu. Vodu z húb určite nevylievajte, ale využite ju primiešaním do vývaru. Pokrmu dodá fantastickú chuť!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Otrava hubami môže vzniknúť aj konzumáciou jedlých húb! Viete ako bezpečne zlikvidovať toxíny?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame