Obdobie hubárčenia sa začalo! Ak ste nazbierali plný košík dobrôt a uvažujete, ako ho zužitkovať, máme pre vás tip na chutný obed či večeru. Obdoba rizota zo špaldy je krásne krémová a pripraviť si ju môžete aj keď váš „lov“ na huby nebol úspešný – pokojne môžete použiť aj zásoby sušených húb! Ak máte chuť na bezmäsitý obed, toto rozhodne stojí za skúšku…
Potrebujeme
- 300 g špaldových zŕn (kúpite v lepších potravinách alebo v zdravej výžive)
- 2-3 ks šalotky alebo menšej cibule
- 2 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- 500 g čerstvých húb
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 ml suchého bieleho vína
- Soľ a korenie
- 2 stonky tymiánu alebo rozmarínu
- 700 ml vývaru alebo vody
- 1–2 PL citrónovej šťavy
- 60 g parmezánu
- 100 ml smotany na šľahanie
- Bylinky na ozdobu
Postup
- Špaldu si vopred namočte. Ak zabudnete, alebo nestíhate, zalejte ju vriacou vodou na začiatku prípravy pokrmu. Kým si pripravíte ostatné suroviny, bude dostatočne namočená na ďalšie varenie.
- Nakrájajte si najemno šalotku alebo cibuľu, ktorú necháte zosklovatieť na masle a oleji.
- Pridajte nakrájané a očistené huby, zarestujte ich so zmesou na panvici ešte 5 minút. Pridajte nasekaný cesnak, ktorý nechajte len krátko prehriať a zalejte vínom.
- Do pripravenej masy pridajte precedenú špaldu. Nechajte odpariť víno, dochuťte soľou a tymiánom.
- Následne prilejte vývar, a za občasného miešania povarte do zmäknutia špaldy (doba varenia sa odvíja od toho, kedy ste špaldu namočili). Podľa potreby podlievajte vývarom, prípadne vodou.
- Na záver „špaldoto“ dochuťte citrónovou šťavou, pridajte dávku čerstvo mletého korenia, primiešajte parmezán a zjemnite smotanou.
Malý tip:
Ak sa rozhodnete pripravovať tento recept zo sušených húb, vystačia vám približne 2 hrste, ktoré zalejte na 30 minút vriacou vodou. Scedené huby použite klasicky podľa postupu. Vodu z húb určite nevylievajte, ale využite ju primiešaním do vývaru. Pokrmu dodá fantastickú chuť!
Zdieľať na