Hummus má v našej reči viacero nie veľmi vábnych významov. Na Strednom východe však iba jediný, a to tradičný studený pokrm z cícera. Táto hustá krémová nátierka je bohatá na živiny, má lahodnú chuť a jednoduchú prípravu. Dá sa ozvláštniť chuťovo výraznými prísadami, ako sú olivy, sušené rajčiny, bylinky, čili, kurkuma a podobne. My vám ponúkame tradičný recept na domáci hummus, s ktorým môžete ďalej experimentovať podľa vlastnej chuti.
Potrebujeme:
- 200 g sušeného cícera
- 1 strúčik cesnaku
- 1 citrón
- 3 lyžice tahini
- 1 lyžičku rímskej rasce
- soľ
Postup:
1. Základom dobrého hummusu je správne uvarený cícer. Strukovinu necháme namočenú v studenej vode najmenej 24 hodín. Potom vodu zlejeme a varíme v novej osolenej vode 2 – 3 hodiny do úplného zmäknutia. Čas varenia vieme skrátiť varením v tlakovom hrnci.

2. Uvarený cícer precedíme, ale odvar celý nevylievame. Asi za hrnček odložíme bokom.

3. Cícer dáme do mixéra, pridáme tahini, strúčik cesnaku, rascu a mixujeme. Na dosiahnutie správnej konzistencie použijeme odvar, ktorý postupne pridávame podľa potreby. Hummus má správnu konzistenciu vtedy, keď má dokonale hladkú, krémovú štruktúru a dá sa ľahko naberať hoci aj čipsom.

4. Na záver hummus dochutíme šťavou z citróna, podľa chuti dosolíme a ešte raz krátko premixujeme.

5. Hummus sa tradične podáva so štipkou červenej papriky, s kvapkou olivového oleja a arabským chlebom. Výborný je však aj s našimi rožkami, slanými krekrami a fantastické sú tyčinky z čerstvej uhorky, zeleru a mrkvy. V chladničke vydrží 4 – 5 dní.

Dobrú chuť!
Zdieľať na