Neviete sa dočkať vytúženej dovolenky? Ak bude čakanie na zaslúžený oddych ešte poriadne dlhé, pripomeňte si pohodu voľných dní a upečte si talianske pomarančové sušienky. Krehké cesto sa okamžite rozpúšťa v ústach a pomarančová chuť dodáva sušienkam sviežosť a slnečnú energiu. Tento recept vám isto ulahodí.
Potrebujeme
- 6 PL masla izbovej teploty
- ½ šálky krupicového cukru
- 1 vajce izbovej teploty
- ⅓ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry
- ⅛ ČL mandľového extraktu alebo esencie
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- ¼ ČL soli
Na polevu
- ½ šálky práškového cukru
- 1 PL čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 PL rozpusteného masla
- 1 PL zmäknutej smotanovej nátierky bez príchute alebo mascarpone
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- V mise zmiešame cukor a maslo elektrickým šľahačom. Mixujeme asi 1 minútu, kým hmota nie je hladká. Na strednej rýchlosti potom pridáme vajce, prešľaháme a primiešame aj pomarančovú šťavu, kôru a mandľový extrakt.
- V druhej mise zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ a sypkú zmes zamiešame do tekutej. Dobre premiešame, aby bola zmes hladká a bez hrudiek.
- Z cesta odoberáme vrchovatú lyžicu a toto množstvo položíme na plech s papierom na pečenie. Kôpky cesta dávame v 5 cm odstupoch, pretože sa pri pečení zväčšia.
- Pečieme asi 10 až 13 minút do zlatohneda. Malo by vyjsť približne 14 až 16 sušienok.
- Po upečení necháme sušienky vychladnúť.
- Polevu pripravíme zmiešaním práškového cukru, pomarančovej šťavy a kôry, masla a smotanovej nátierky. Talianske pomarančové sušienky namáčame do polevy a môžeme ich ešte posypať nastrúhanou pomarančovou kôrou.
Zdieľať na
Zdieľaní