Recept na dnes: Talianske pomarančové sušienky – každým zahryznutím vám pripomenú dovolenkovú pohodu

talianske pomarančové sušienky

Lahodné sušienky majú pomarančový nádych v každom súste (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Neviete sa dočkať vytúženej dovolenky? Ak bude čakanie na zaslúžený oddych ešte poriadne dlhé, pripomeňte si pohodu voľných dní a upečte si talianske pomarančové sušienky. Krehké cesto sa okamžite rozpúšťa v ústach a pomarančová chuť dodáva sušienkam sviežosť a slnečnú energiu. Tento recept vám isto ulahodí.

Potrebujeme

  • 6 PL masla izbovej teploty
  • ½ šálky krupicového cukru
  • 1 vajce izbovej teploty
  • ⅓ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry
  • ⅛ ČL mandľového extraktu alebo esencie
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • ¼ ČL soli

Na polevu

  • ½ šálky práškového cukru
  • 1 PL čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 PL rozpusteného masla
  • 1 PL zmäknutej smotanovej nátierky bez príchute alebo mascarpone

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešame cukor a maslo elektrickým šľahačom. Mixujeme asi 1 minútu, kým hmota nie je hladká. Na strednej rýchlosti potom pridáme vajce, prešľaháme a primiešame aj pomarančovú šťavu, kôru a mandľový extrakt.
  3. V druhej mise zmiešame múku, kypriaci prášok a soľ a sypkú zmes zamiešame do tekutej. Dobre premiešame, aby bola zmes hladká a bez hrudiek.
  4. Z cesta odoberáme vrchovatú lyžicu a toto množstvo položíme na plech s papierom na pečenie. Kôpky cesta dávame v 5 cm odstupoch, pretože sa pri pečení zväčšia.
  5. Pečieme asi 10 až 13 minút do zlatohneda. Malo by vyjsť približne 14 až 16 sušienok.
  6. Po upečení necháme sušienky vychladnúť.
  7. Polevu pripravíme zmiešaním práškového cukru, pomarančovej šťavy a kôry, masla a smotanovej nátierky. Talianske pomarančové sušienky namáčame do polevy a môžeme ich ešte posypať nastrúhanou pomarančovou kôrou.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Ambitiouskitchen.com
Odporúčame