Recept na dnes: Pripravte si nádherné a chutné koláčiky, ktoré vám bude každý závidieť!

Kým stihnú všetky zmiznúť, prevoňajú váš príbytok pravou atmosférou Vianoc (Zdroj: Freepik/DCStudio)

Sú jemné, voňavé a rozplývajú sa na jazyku. Príjemne vyladené chute vanilkových venčekov dopĺňa lahodná glazúra a rozprávková výzdoba. Kombinácia s rozmarínom a sušeným ovocím je to, čo spraví vaše sviatočné chvíle ešte výnimočnejšími.

Voňavých koláčikov (najmä na Vianoce) nikdy nie je dosť! Ak sú ozdobou tanierika a ešte sú k tomu aj chutné, je to výhra. Kým stihnú všetky zmiznúť, prevoňajú váš príbytok pravou atmosférou Vianoc. Hodia sa aj ako malý darček pre niekoho blízkeho. Skúsite si ich upiecť podľa nášho receptu?

Potrebujete

  • 150 g hladkej pšeničnej múky
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 75 g práškového cukru
  • 25 g jemného vanilkového cukru
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • vnútro z jedného vanilkového struku
  • ¼ ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • ¼  ČL mleté​ho badiánu
  • 200 g masla
  • ½ PL vanilkového extraktu
  • 2 menšie žĺtky
  • Na ozdobu: vetvičky čerstvého rozmarínu, kryštálový cukor, hrozienka alebo brusnice, lyofilizované maliny

Glazúra:

  • 240 g práškového cukru
  • ½ PL vanilkového extraktu
  • 2 až 3 PL teplej vody

Postup

  1. Vo veľkej miske si zmiešajte preosiatu múku so štipkou soli, všetky cukry, citrónovú kôru, vanilku a koreniny.
  2. Do pripraveného suchého mixu opatrne ručne zapracujte malé kúsky vychladeného masla.
  3. Vanilkový extrakt pridajte k žĺtkom a následne hmoty spojte.
  4. Vypracujte pevné cesto, ktoré nechajte najmenej hodinu (ideálne cez noc) odpočinúť v chladničke.
  5. Medzi tým si pripravte vetvičky rozmarínu – dobre ich umyte a vysušte, posypte kryštálovým cukrom a dôkladne ich obaľte. Nechajte ich odpočívať, kým neupečiete koláčiky.
  6. Po uplynutí chladenia cesto rozvaľkajte medzi dvoma hárkami papiera na pečenie. Plát by mal mať okolo pol centimetra. Vykrajujte kolieska, do ktorých vykrojíte ešte menší priemer pre efekt venčeka.
  7. Vykrojené tvary uložte na plech s papierom na pečenie a pečte na 170 stupňoch Celzia asi 12 až 14 minút. Okraje by mali zľahka zozlatnúť.
  8. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu, potom ich opatrne presuňte na mriežku.
  9. Kým vám koláčiky chladnú, pripravte si polevu. Preosiaty práškový cukor zmiešajte s vanilkovým extraktom a vodou. Konzistencia by mala byť hladká a mierne tekutá.
  10. Vrchnou stranou kolieska ponorte do glazúry a ihneď vytiahnite. Nechajte odtiecť prebytočnú polevu a opatrne uložte na mriežku.
  11. Pred vytvrdnutím glazúry posypte koláčiky lyofilizovanými malinami a dozdobte vetvičkami rozmarínu a sušeným ovocím.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Ražný chlieb – netreba ho miesiť, nakysne vám cez noc!

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame