Chutný, výživný, ražný chlieb je skvelý na všestranné použitie. Dá sa použiť pri príprave sendvičov, toastov, na zajedanie k polievkam a šalátom alebo si ho môžete len tak natrieť maslom a pomaličky vychutnať. Chuť raže je výrazná a aromatická. Táto obilnina je plná vlákniny a podporuje trávenie a metabolizmus. Vďaka jednoduchej príprave si chlebík môžete nachystať večer a ráno ho dáte iba piecť. Vyskúšate?
Potrebujeme
- 200 g celozrnnej ražnej múky
- 200 g celozrnnej chlebovej múky
- 200 g bielej chlebovej múky
- 2 ČL soli
- 1,5 ČL instantného droždia
- 400 ml studenej vody
- 1 bielok rozšľahaný s trochou vody na potretie chleba
- prípadne aj ražné vločky na posypanie
Postup
- Vo väčšej mise zmiešame všetky druhy múky, soľ a instantné (sušené) droždie.
- Prilejeme 350 ml studenej vody a premiešame suroviny kuchynskou stierkou alebo vareškou.
- Ak treba, pridáme ešte trochu vody, aby sa spojili všetky ingrediencie a múka neostala nepremiešaná.
- Cesto netreba miesiť kuchynským robotom, iba zľahka rukou.
- Prikryjeme ho utierkou a necháme cez noc 12 až 14 hodín kysnúť na kuchynskej linke. Na druhý deň by cesto malo byť vzdušné a s bublinkami.
- Vyberieme ho z misy a na doske posypanej múkou ho niekoľkokrát preložíme, až kým nevytvoríme guľu.
- Cesto vložíme do nádoby na pečenie s vrchnákom a necháme ešte 35 až 40 minút kysnúť.
- Potom ho potrieme rozšľahaným bielkom a ostrým nožnom alebo žiletkou vytvoríme zárezy. Potrieme ďalšou vrstvou bielka a prípadne posypeme ražnými vločkami.
- Prvých 30 minút pečieme zakryté pri 240 ºC, potom odokryjeme a pečieme pri 220 ºC ďalších 30 minút. Potom chlieb vyberieme z nádoby a dopekáme ho 15 minút iba na mriežke v rúre.
- Upečený ražný chlieb by mal znieť duto a krájať by sa mal až úplne vychladnutý.
Zdieľať na