Recept na dnes: Ražný chlieb – netreba ho miesiť, nakysne vám cez noc!

upečený ražný chlieb

Mletie ražného zrna je odlišné od mletia pšenice (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Chutný, výživný, ražný chlieb je skvelý na všestranné použitie. Dá sa použiť pri príprave sendvičov, toastov, na zajedanie k polievkam a šalátom alebo si ho môžete len tak natrieť maslom a pomaličky vychutnať. Chuť raže je výrazná a aromatická. Táto obilnina je plná vlákniny a podporuje trávenie a metabolizmus. Vďaka jednoduchej príprave si chlebík môžete nachystať večer a ráno ho dáte iba piecť. Vyskúšate?

Potrebujeme

  • 200 g celozrnnej ražnej múky
  • 200 g celozrnnej chlebovej múky
  • 200 g bielej chlebovej múky
  • 2 ČL soli
  • 1,5 ČL instantného droždia
  • 400 ml studenej vody
  • 1 bielok rozšľahaný s trochou vody na potretie chleba
  • prípadne aj ražné vločky na posypanie

Postup

  1. Vo väčšej mise zmiešame všetky druhy múky, soľ a instantné (sušené) droždie.
  2. Prilejeme 350 ml studenej vody a premiešame suroviny kuchynskou stierkou alebo vareškou.
  3. Ak treba, pridáme ešte trochu vody, aby sa spojili všetky ingrediencie a múka neostala nepremiešaná.
  4. Cesto netreba miesiť kuchynským robotom, iba zľahka rukou.
  5. Prikryjeme ho utierkou a necháme cez noc 12 až 14 hodín kysnúť na kuchynskej linke. Na druhý deň by cesto malo byť vzdušné a s bublinkami.
  6. Vyberieme ho z misy a na doske posypanej múkou ho niekoľkokrát preložíme, až kým nevytvoríme guľu.
  7. Cesto vložíme do nádoby na pečenie s vrchnákom a necháme ešte 35 až 40 minút kysnúť.
  8. Potom ho potrieme rozšľahaným bielkom a ostrým nožnom alebo žiletkou vytvoríme zárezy. Potrieme ďalšou vrstvou bielka a prípadne posypeme ražnými vločkami.
  9. Prvých 30 minút pečieme zakryté pri 240 ºC, potom odokryjeme a pečieme pri 220 ºC ďalších 30 minút. Potom chlieb vyberieme z nádoby a dopekáme ho 15 minút iba na mriežke v rúre.
  10. Upečený ražný chlieb by mal znieť duto a krájať by sa mal až úplne vychladnutý.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Krémové tekvicové karí sa stane obľúbenou jesennou večerou a zmizne zo stola za okamih!

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: Plnielanu.sk, Moorlandseater.com
Odporúčame