Posúch alebo aj osúch je kus kysnutého cesta, ktorý sa hodí ako príloha k hustej polievke namiesto chleba. Receptov je mnoho, my vám však prinášame taký, ktorý možno aj vás vráti do detských čias. Výsledné posúchy sú slané, mäkké a naplnené fantastickou plnkou zo zemiakov a slaniny. U nás vždy zmiznú z plechu ešte skôr, ako sa dovarí polievka.
Potrebujeme
- 1 kg polohrubej múky
- 5 – 6 ks zemiakov
- 150 g slaniny
- 0,5 l mlieka
- 0,25 l oleja
- 1 kocku droždia
- 1 vajce do cesta
- 1 vajce na potretie
- 1 PL cukru
- 1 PL masla
- 2 ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- celú rascu
- semienka na posypanie podľa chuti
Postup
Z vlažného mlieka, droždia a cukru založíme kvások. Múku preosejeme do veľkej misy, následne ju zmiešame s práškom do pečiva a 2 lyžičkami soli. Pridáme olej, vajce a hotový kvások. Potom vymiesime hladké cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm.
Plát cesta nakrájame na štvorce. Ak by sme chceli malé posúchy pre návštevu, urobíme štvorce menšie.
Uvarené zemiaky popučíme, pridáme maslo, asi ⅔ slaniny nakrájanej na kocky a trochu rasce. Všetko spolu premiešame, podľa chuti dosolíme a necháme vychladnúť. Touto zmesou naplníme jednotlivé štvorce. Odoberieme z plnky vrchovatú lyžicu, urobíme guľku a položíme na cesto.
Keď máme všetko hotové, urobíme malé bochníčky. Konce cesta spojíme do kríža, jemne pogúľame a položíme spojom nadol. Necháme ešte trocha podkysnúť.
Bochníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý z nich potľapkáme a vytvarujeme hrubé placky. Pomocou pučidla na zemiaky urobíme na každej placke mriežku – nielenže pekne vyzerá, ale tiež zabráni stekaniu vajíčka.
Nakoniec posúchy potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme zvyšnou slaninou a posypeme makom, sezamom, rascou alebo inými semienkami.
Posúchy pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C asi 20 minút. Dĺžka pečenia však závisí od rúry, preto ich občas skontrolujeme. Keď vidíme, že začínajú hnednúť, plech vyberieme, posúchy pokropíme troškou vody a zakryjeme utierkou.
My sa do nich púšťame ešte za horúca, ale váš žalúdok určite ocení, ak ich necháte mierne vychladnúť. Dobrú chuť!
Zdieľať na