FOTORECEPT na zemiakové posúchy ako od babičky: Tá plnka jednoducho nemá chybu!

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie

Posúchy plnené zemiakmi a slaninkou sú chutné k polievke aj samostatne (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Posúch alebo aj osúch je kus kysnutého cesta, ktorý sa hodí ako príloha k hustej polievke namiesto chleba. Receptov je mnoho, my vám však prinášame taký, ktorý možno aj vás vráti do detských čias. Výsledné posúchy sú slané, mäkké a naplnené fantastickou plnkou zo zemiakov a slaniny. U nás vždy zmiznú z plechu ešte skôr, ako sa dovarí polievka.

Potrebujeme

  • 1 kg polohrubej múky
  • 5 – 6 ks zemiakov
  • 150 g slaniny
  • 0,5 l mlieka
  • 0,25 l oleja
  • 1 kocku droždia
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potretie
  • 1 PL cukru
  • 1 PL masla
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • celú rascu
  • semienka na posypanie podľa chuti

Postup

Z vlažného mlieka, droždia a cukru založíme kvások. Múku preosejeme do veľkej misy, následne ju zmiešame s práškom do pečiva a 2 lyžičkami soli. Pridáme olej, vajce a hotový kvások. Potom vymiesime hladké cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Plát cesta nakrájame na štvorce. Ak by sme chceli malé posúchy pre návštevu, urobíme štvorce menšie.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Uvarené zemiaky popučíme, pridáme maslo, asi ⅔ slaniny nakrájanej na kocky a trochu rasce. Všetko spolu premiešame, podľa chuti dosolíme a necháme vychladnúť. Touto zmesou naplníme jednotlivé štvorce. Odoberieme z plnky vrchovatú lyžicu, urobíme guľku a položíme na cesto.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď máme všetko hotové, urobíme malé bochníčky. Konce cesta spojíme do kríža, jemne pogúľame a položíme spojom nadol. Necháme ešte trocha podkysnúť.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Bochníčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý z nich potľapkáme a vytvarujeme hrubé placky. Pomocou pučidla na zemiaky urobíme na každej placke mriežku – nielenže pekne vyzerá, ale tiež zabráni stekaniu vajíčka.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Nakoniec posúchy potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme zvyšnou slaninou a posypeme makom, sezamom, rascou alebo inými semienkami.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Posúchy pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C asi 20 minút. Dĺžka pečenia však závisí od rúry, preto ich občas skontrolujeme. Keď vidíme, že začínajú hnednúť, plech vyberieme, posúchy pokropíme troškou vody a zakryjeme utierkou.

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

My sa do nich púšťame ešte za horúca, ale váš žalúdok určite ocení, ak ich necháte mierne vychladnúť. Dobrú chuť!

Zemiakové posúchy, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame