Žiadne droždie ani kysnutie: Vybrali sme recepty na chlieb, syrové rožky aj hrnčekovú knedľu

Chlieb natretý maslom

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Aké je to piecť bez droždia? Nasledujúce recepty vám predstavia chutné, mäkké a na povrchu chrumkavé druhy pečiva, ktoré sa oplatí vyskúšať. Dajú sa upiecť aj bez droždia či poctivo doma pestovaného kvásku. Skúsite?

Írsky chlieb bez kysnutia

Budeme potrebovať:

– 450 g špaldovej múky
– 450-500 g bieleho gréckeho jogurtu
– 1 lyžičku soli
– 1 lyžičku cukru
– 1 lyžičku sódy bikarbóny
– na posypanie ľanové alebo slnečnicové semienka

Postup: Základom úspechu je použiť kvalitný hustý biely jogurt. Nemusí byť grécky, ak máte svoj overený, v ktorom „stojí lyžička“. Všetky suroviny spolu dobre vymiešame vareškou. Okrúhlu misu vyložíme namokreným papierom na pečenie, premiestnime do nej bochník a vrch posypeme múkou. Pečieme pri teplote 180 °C približne 60-70 minút. Pod rošt s chlebom môžeme vložiť misku s vodou. Jej odparovaním sa chlieb nebude vysušovať. Po upečení premiestnime bochník na mriežku, aby mohol chladnúť zo všetkých strán rovnomerne.


Mohlo by vás zaujať: Výborné pohostenie na Silvestra: Tieto slané chuťovky musíte vyskúšať


Mäkučké syrové rožky

Budeme potrebovať:

– 300 g hladkej múky
– 150 g taveného syru
– 2 lyžičky prášku do pečiva
– 50 ml oleja
– 50 ml mlieka
– 1 vajce
– ½ lyžičky soli
– na potretie: 1 vajce, štipku soli, 2 lyžice mlieka

Postup: Múku najskôr preosejeme a potom do nej pridáme všetky ostatné ingrediencie. Vymiešame úplne hladké cesto. Spracujeme tak, aby sa na doske pri vaľkaní nelepilo. Rozvaľkáme do kruhu, kruh predelíme na 8 rovnakých častí – trojuholníkov – a každú zrolujeme smerom od okraja k úzkej časti. Vznikne 8 rožkov, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajíčko rozmiešame so soľou a 2 lyžicami mlieka a týmto potrieme každý rožok. Pečieme pri teplote 180°C do zlatista približne 30-35 minút.


Mohlo by vás zaujať: Klasické, plnené i bleskové: Inšpirujte sa nápadmi na zemiakové placky


Výdatné placky ako náhrada pečiva

Budeme potrebovať:

– 500 g hladkej múky
– 300 ml kefíru
– 1 lyžičku sódy bikarbóny
– ½ lyžičky soli
– trochu oleja a masla

Postup: Toto pečivo je niečo medzi langošom a tureckou plackou. Má skvelú chuť a nahradí aj chlieb. Do preosiatej múky pridáme soľ, sódu bikarbónu a premiešame. Následne zmiešame spolu s kefírom v miske, prenesieme na pomúčenú dosku, kde ručným miesením vypracujeme hladký nelepivý valec. Rozdelíme ho na 6-7 častí a z každej časti vyvaľkáme kruh o priemere 18-20 cm. Popicháme vidličkou a každú placku opečieme z oboch strán na panvici. V panvici nemusí byť vrstva oleja, vystačíte s 1 lyžicou. Po upečení sa na placke začnú tvoriť hnedé „oči“. Pre lepšiu chuť odporúčame ešte horúce placky potrieť rozpusteným maslom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu


Knedľa bez kysnutia a váženia

Budeme potrebovať:

– 1 starý rožok alebo žemľu
– 1 hrnček teplej vody
– 2 hrnčeky polohrubej múky
– ½ lyžičky soli
– ½ prášku do pečiva
– 1 vaječný žĺtok

Postup: Staré pečivo nakrájame na kúsky a zalejeme teplou vodou z hrnčeka. Rozmiešame vidličkou, aby sa pečivo rozmočilo. Pridáme preosiatu múku a zvyšné ingrediencie. Dôkladne vymiešame a bochník rozdelíme na 2 časti. Na pomúčenej doske necháme každú knedľu 15 minút odpočívať. Medzitým si dáme do hrnca zovrieť vodu. Vodu osolíme. Knedle pred vložením do vody opláchneme studenou vodou, aby nepopraskali. Z každej strany varíme knedľu po 7-8 minút. Približne za 15 minút sú knedle uvarené. Po vytiahnutí ich uložíme na mriežku a opatrne prepichneme vidličkou, aby unikla prebytočná para.


Mohlo by vás zaujať: Cesto na domácu pizzu trikrát inak: Máte radi nadýchané, tenké alebo pivové?


Výborné cesto na pizzu

Budeme potrebovať:

– 300 g hladkej múky
– 8 lyžíc oleja (najlepšie olivového)
– 150 ml vody
– štipku soli
– ½ prášku do pečiva

Postup: Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva, soľ a spolu premiešame. K sypkým surovinám vlejeme olej a vodu. Cesto vypracovávame až dovtedy, kým sa nezačne samo odlepovať od okrajov misky. Rozvaľkáme do kruhu a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Stred potrieme paradajkovým základom a uložíme šunku, slaninku, syry… presne to, čo máme radi. Pečieme pri teplote 220 °C po dobu 15-20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Vďačné slané koláčiky, dokonalé k pivu či vínu


Slané uzly z jogurtu

Budeme potrebovať:

– 350 g hladkej múky
– 300 ml bieleho jogurtu
– 1 lyžicu octu
– 1 kopcovitú lyžičku sódy bikarbóny
– ½ lyžičky soli
– na potretie vajce
– na posypanie mak alebo sezam

Postup: Do preosiatej múky pridáme sódu bikarbónu a soľ. Následne zmiešame s octom a bielym jogurtom. Vypracujeme hladké cesto. Ak je lepivé, zapracujeme ešte malé množstvo múky. Bochník rozdelíme na 6 častí, z každej vytvarujeme valec o dĺžke aspoň 20 cm. Zapletieme do uzla, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 10 minút odstáť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom/sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút do zlatista.


Aké ďalšie zaujímavé recepty poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close