Žiadne droždie ani kysnutie: Vybrali sme recepty na chlieb, syrové rožky aj hrnčekovú knedľu

Chlieb natretý maslom

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Aké je to piecť bez droždia? Nasledujúce recepty vám predstavia chutné, mäkké a na povrchu chrumkavé druhy pečiva, ktoré sa oplatí vyskúšať. Dajú sa upiecť aj bez droždia či poctivo doma pestovaného kvásku. Skúsite?

Írsky chlieb bez kysnutia

Budeme potrebovať:

– 450 g špaldovej múky
– 450-500 g bieleho gréckeho jogurtu
– 1 lyžičku soli
– 1 lyžičku cukru
– 1 lyžičku sódy bikarbóny
– na posypanie ľanové alebo slnečnicové semienka

Postup: Základom úspechu je použiť kvalitný hustý biely jogurt. Nemusí byť grécky, ak máte svoj overený, v ktorom „stojí lyžička“. Všetky suroviny spolu dobre vymiešame vareškou. Okrúhlu misu vyložíme namokreným papierom na pečenie, premiestnime do nej bochník a vrch posypeme múkou. Pečieme pri teplote 180 °C približne 60-70 minút. Pod rošt s chlebom môžeme vložiť misku s vodou. Jej odparovaním sa chlieb nebude vysušovať. Po upečení premiestnime bochník na mriežku, aby mohol chladnúť zo všetkých strán rovnomerne.


Mohlo by vás zaujať: Výborné pohostenie na Silvestra: Tieto slané chuťovky musíte vyskúšať


Mäkučké syrové rožky

Budeme potrebovať:

– 300 g hladkej múky
– 150 g taveného syru
– 2 lyžičky prášku do pečiva
– 50 ml oleja
– 50 ml mlieka
– 1 vajce
– ½ lyžičky soli
– na potretie: 1 vajce, štipku soli, 2 lyžice mlieka

Postup: Múku najskôr preosejeme a potom do nej pridáme všetky ostatné ingrediencie. Vymiešame úplne hladké cesto. Spracujeme tak, aby sa na doske pri vaľkaní nelepilo. Rozvaľkáme do kruhu, kruh predelíme na 8 rovnakých častí – trojuholníkov – a každú zrolujeme smerom od okraja k úzkej časti. Vznikne 8 rožkov, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajíčko rozmiešame so soľou a 2 lyžicami mlieka a týmto potrieme každý rožok. Pečieme pri teplote 180°C do zlatista približne 30-35 minút.


Mohlo by vás zaujať: Klasické, plnené i bleskové: Inšpirujte sa nápadmi na zemiakové placky


Výdatné placky ako náhrada pečiva

Budeme potrebovať:

– 500 g hladkej múky
– 300 ml kefíru
– 1 lyžičku sódy bikarbóny
– ½ lyžičky soli
– trochu oleja a masla

Postup: Toto pečivo je niečo medzi langošom a tureckou plackou. Má skvelú chuť a nahradí aj chlieb. Do preosiatej múky pridáme soľ, sódu bikarbónu a premiešame. Následne zmiešame spolu s kefírom v miske, prenesieme na pomúčenú dosku, kde ručným miesením vypracujeme hladký nelepivý valec. Rozdelíme ho na 6-7 častí a z každej časti vyvaľkáme kruh o priemere 18-20 cm. Popicháme vidličkou a každú placku opečieme z oboch strán na panvici. V panvici nemusí byť vrstva oleja, vystačíte s 1 lyžicou. Po upečení sa na placke začnú tvoriť hnedé „oči“. Pre lepšiu chuť odporúčame ešte horúce placky potrieť rozpusteným maslom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu


Knedľa bez kysnutia a váženia

Budeme potrebovať:

– 1 starý rožok alebo žemľu
– 1 hrnček teplej vody
– 2 hrnčeky polohrubej múky
– ½ lyžičky soli
– ½ prášku do pečiva
– 1 vaječný žĺtok

Postup: Staré pečivo nakrájame na kúsky a zalejeme teplou vodou z hrnčeka. Rozmiešame vidličkou, aby sa pečivo rozmočilo. Pridáme preosiatu múku a zvyšné ingrediencie. Dôkladne vymiešame a bochník rozdelíme na 2 časti. Na pomúčenej doske necháme každú knedľu 15 minút odpočívať. Medzitým si dáme do hrnca zovrieť vodu. Vodu osolíme. Knedle pred vložením do vody opláchneme studenou vodou, aby nepopraskali. Z každej strany varíme knedľu po 7-8 minút. Približne za 15 minút sú knedle uvarené. Po vytiahnutí ich uložíme na mriežku a opatrne prepichneme vidličkou, aby unikla prebytočná para.


Mohlo by vás zaujať: Cesto na domácu pizzu trikrát inak: Máte radi nadýchané, tenké alebo pivové?


Výborné cesto na pizzu

Budeme potrebovať:

– 300 g hladkej múky
– 8 lyžíc oleja (najlepšie olivového)
– 150 ml vody
– štipku soli
– ½ prášku do pečiva

Postup: Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva, soľ a spolu premiešame. K sypkým surovinám vlejeme olej a vodu. Cesto vypracovávame až dovtedy, kým sa nezačne samo odlepovať od okrajov misky. Rozvaľkáme do kruhu a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Stred potrieme paradajkovým základom a uložíme šunku, slaninku, syry… presne to, čo máme radi. Pečieme pri teplote 220 °C po dobu 15-20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Vďačné slané koláčiky, dokonalé k pivu či vínu


Slané uzly z jogurtu

Budeme potrebovať:

– 350 g hladkej múky
– 300 ml bieleho jogurtu
– 1 lyžicu octu
– 1 kopcovitú lyžičku sódy bikarbóny
– ½ lyžičky soli
– na potretie vajce
– na posypanie mak alebo sezam

Postup: Do preosiatej múky pridáme sódu bikarbónu a soľ. Následne zmiešame s octom a bielym jogurtom. Vypracujeme hladké cesto. Ak je lepivé, zapracujeme ešte malé množstvo múky. Bochník rozdelíme na 6 častí, z každej vytvarujeme valec o dĺžke aspoň 20 cm. Zapletieme do uzla, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 10 minút odstáť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom/sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút do zlatista.


Aké ďalšie zaujímavé recepty poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame