Zohnať hotovú knedľu dnes nie je nijaký problém, všeobecný trend však velí návrat k tradíciám a domácej kuchyni. Veď čo iné ako nefalšovaná domáca knedľa dotvorí váš úžasný segedín alebo kôprovú omáčku viac? Postupov na jej prípravu je mnoho, my vám jeden z nich ponúkame práve teraz.
Potrebujeme:
- 1000 g polohrubej múky
- 1 droždie
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 100 g masla
- 200 ml vody
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
Postup:
![]() |
Mlieko zohrejeme a pridáme doň cukor a rozdrobené droždie. Na teplotu mlieka treba dať pozor, lebo príliš vysoká by zahubila všetky užitočné baktérie. Chvíľu počkáme a kvások je hotový. |
![]() |
Do väčšej misy dáme múku, vajce, zmäknuté maslo, soľ, časť vody a prilejeme kvások. Hnetieme rukou a podľa potreby prilievame zvyšnú vodu. |
Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená |
|
![]() |
Spracovávame, kým sa vláčne cesto neodliepa od misky a od rúk. Ak by protestovalo, môžeme pridať trochu oleja. |
![]() |
Hotové cesto prikryjeme čistou a suchou utierkou, necháme na teplom mieste podkysnúť. Stačí polhodina, lebo cesto zväčší svoj objem aj počas ďalšieho spracovania. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky |
|
![]() |
Podkysnuté cesto preložíme z misy na múkou dôkladne vysypanú dosku a rozdelíme na osem častí. |
![]() |
Vytvarujeme bochníčky, ktoré môžu byť okrúhle i podlhovasté, to už je len na nás. Nemusíte sa báť, že zničíte pekne nadýchané cesto. Kým budete naparovať, takto krásne vám všetky kúsky ešte podkysnú. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku |
|
![]() |
Medzitým si pripravíme väčší hrniec, do ktorého nalejeme vodu a postavíme doň parák. Ten dôkladne vymastíme olejom. |
![]() |
Keď bude voda vrieť, vložíme pripravené cesto a zakryjeme pokrievkou. Naparujeme približne 20 minút a počas procesu hrniec neodkrývame, aby knedľa nespľasla. |
Mohlo by vás zaujímať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú! |
|
![]() |
Hotovú popicháme špajľou alebo špáradlom, aby sa zbavila prebytočnej pary a opatrne vyberieme. |
![]() |
Po vybratí knedľu potrieme olejom, aby neoschla a po vychladnutí nakrájame. |
Pripravujete si aj vy knedľu doma? Aký postup používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na