FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu

Domáca knedľa

plnielanu.sk/Ľudmila

Zohnať hotovú knedľu dnes nie je nijaký problém, všeobecný trend však velí návrat k tradíciám a domácej kuchyni. Veď čo iné ako nefalšovaná domáca knedľa dotvorí váš úžasný segedín alebo kôprovú omáčku viac? Postupov na jej prípravu je mnoho, my vám jeden z nich ponúkame práve teraz.

Potrebujeme:

  • 1000 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 200 ml vody
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru

Postup:

Mlieko zohrejeme a pridáme doň cukor a rozdrobené droždie. Na teplotu mlieka treba dať pozor, lebo príliš vysoká by zahubila všetky užitočné baktérie. Chvíľu počkáme a kvások je hotový.
Do väčšej misy dáme múku, vajce, zmäknuté maslo, soľ, časť vody a prilejeme kvások. Hnetieme rukou a podľa potreby prilievame zvyšnú vodu.

Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Spracovávame, kým sa vláčne cesto neodliepa od misky a od rúk. Ak by protestovalo, môžeme pridať trochu oleja.
Hotové cesto prikryjeme čistou a suchou utierkou, necháme na teplom mieste podkysnúť. Stačí polhodina, lebo cesto zväčší svoj objem aj počas ďalšieho spracovania.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Podkysnuté cesto preložíme z misy na múkou dôkladne vysypanú dosku a rozdelíme na osem častí.
Vytvarujeme bochníčky, ktoré môžu byť okrúhle i podlhovasté, to už je len na nás. Nemusíte sa báť, že zničíte pekne nadýchané cesto. Kým budete naparovať, takto krásne vám všetky kúsky ešte podkysnú.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Medzitým si pripravíme väčší hrniec, do ktorého nalejeme vodu a postavíme doň parák. Ten dôkladne vymastíme olejom.
Keď bude voda vrieť, vložíme pripravené cesto a zakryjeme pokrievkou. Naparujeme približne 20 minút a počas procesu hrniec neodkrývame, aby knedľa nespľasla.

Mohlo by vás zaujímať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Hotovú popicháme špajľou alebo špáradlom, aby sa zbavila prebytočnej pary a opatrne vyberieme.
Po vybratí knedľu potrieme olejom, aby neoschla a po vychladnutí nakrájame.

Pripravujete si aj vy knedľu doma? Aký postup používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk/Ľudmila, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close