Odpovedá výživová poradkyňa: Ktoré potraviny sú pri chudnutí úplne zakázané?

potraviny

Ktoré potraviny by ste pri chudnutí mali vynechať? (Zdroj: GettyImages)

Dobrý deň, 

je niečo, čo by sme nemali jesť pri chudnutí vôbec? Myslím tým niečo ako zakázané potraviny.

Ďakujem, Zdenka


Pekný deň, Zdenka,

ďakujem za otázku. Osobne nemám rada pojem „zakázané potraviny“ a to z viacerých dôvodov. Chudnutie je o kalorickom deficite. Čiže aj v prípade, že zostanete pri klasickej strave a znížite kalorický príjem, resp. zvýšite výdaj, schudnete. Avšak pri zhadzovaní prebytočných kíl nám ide nielen o štíhlu postavu, ale najmä o zdravie. Preto je dôležité, aby bola strava zdravá, pestrá, vyvážená a tešila aj chuťové poháriky.

Ďalším faktom je, že zakázané chutí najviac. Pre väčšinu ľudí, začínajúcich s redukciou hmotnosti, je už len predstava, že si nikdy nedajú segedínsky guláš alebo punčový rez, maximálne stresujúca. Riešením je dopriať si ako odmenu za poctivé dodržiavanie stanoveného redukčného jedálneho lístka, napríklad raz za dva týždne, tzv. „cheat day“, alebo si dovoliť občas s mierou zhrešiť a snažiť  sa to vykompenzovať, napríklad pohybovou aktivitou.

Dôležité je, aby ste nemali výčitky svedomia a dané jedlo si maximálne vychutnali. Medzi „zakázané potraviny“, ktoré by ste mali v jedálničku čo najviac obmedziť, patria vysoko priemyselne spracované produkty. Jedná sa o širokú škálu potravín, ako napríklad jedlá z rýchleho občerstvenia, biely chlieb a pečivo (pozor aj na označenie tmavé a cereálne), rafinovaná ryža, koláče, zákusky, komerčné sladkosti, ochutené jogurty, údeniny, paštéty, zemiakové lupienky, ochutené cereálie, pizza, zmrzlina, pražené a solené orechy, orechy v čokoládovej poleve, sušené ovocie s pridaným cukrom, mrazené polotovary, omáčky, dressingy, instantné polievky, rafinované oleje, džúsy, müsli tyčinky,  margaríny, pufované chlebíky a mnohé ďalšie.

Vysoko priemyselne spracované potraviny sa vyznačujú tým, že v zložení sa nachádza pestrá paleta položiek neprospievajúcich ľudskému zdraviu ani postave, čiže obsahujú vysoké množstvo cukru, tuku, soli, ďalej konzervanty, farbivá, zvýrazňovače chuti, arómy, sladidlá… Je dokázaná spojitosť medzi konzumáciou vysoko spracovaných potravín a rizikom chronických ochorení, vrátane obezity, cukrovky či metabolického syndrómu. Môžeme sa na to pozrieť aj opačne – v zdravom jedálničku by mali dominovať základné, minimálne spracované, skutočné potraviny.

Jedná sa, napríklad o čerstvé mäso, ryby, morské plody, mlieko a neochutené mliečne produkty, vajíčka, strukoviny, orechy, semienka, za studena lisované oleje, zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny a pseudoobilniny (raž, špalda, pohánka, pšeno, jačmenné krúpy, naturálna ryža, ovsené vločky, celozrnné cestoviny…), huby, kváskové celozrnné pečivo, fermentované sójové produkty a tak ďalej.

V praxi to môže vyzerať tak, že namiesto ochutených cereálií si dáte ovsené vločky s čerstvým ovocím, orechmi, semienkami a škoricou. Kupovaný dressing nahradíte doma pripraveným, napríklad z bieleho jogurtu, cesnaku, cibuľky, obľúbených byliniek a olivového oleja. Džús z obchodu vymeníte za čerstvo pripravenú šťavu.

Zdenka, verím, že vám zmena jedálnička prinesie nielen štíhlejšiu postavu, ale aj pevnejšie zdravie a veľa pozitívnej energie.

Mirka


Na vaše otázky odpovedá Mgr. Miroslava Suchárová, ktorá sa problematike výživy venovala roky ako novinárka. Počas tohto obdobia sa stretla s rôznymi výživovými smermi, názormi a odporúčaniami, a preto sa rozhodla pre „upratanie“ a rozšírenie svojich vedomostí formou výživových kurzov. Výrazne ju ovplyvnil seminár u známeho českého odborníka, Mgr. Martina Jelínka. Vďaka nemu sa, okrem iného, naučila v rámci stravy uplatňovať holistický prístup, teda pri tvorbe jedálnych lístkov zohľadňovať nielen príjem kalórií, makroživín a zdravotný stav človeka, ale napríklad aj krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie či termický efekt potravín. Svoje otázky jej môžete posielať na adresu plnielanu@plnielanu.sk.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close