Recept na dnes: Krémové tekvicové karí sa stane obľúbenou jesennou večerou a zmizne zo stola za okamih!

jedlo krémové tekvicové karí

Kokosové mlieko a tekvicové pyré stoja za krémovou konzistenciou tohto karí (Zdroj: Freepik/freepik)

Krémové tekvicové karí inšpirované indickou kuchyňou jednoducho musíte vyskúšať. Nenáročný recept oceníte vždy, keď potrebujete pripraviť rýchle jedlo z jedného hrnca pre celú rodinu. Ideálny jesenný pokrm by mal obsahovať sezónne suroviny, ktoré v tomto období už plne dozrievajú. Karí obsahuje veľa zeleniny, a teda aj potrebných vitamínov. Vyskúšajte a budete ho pripravovať často.

Suroviny, a teda aj celý recept je vegan a prirodzene aj bez lepku a bez laktózy. Ak trpíte na tieto intolerancie, pokojne sa môžete pustiť do prípravy krémového karí a nemusíte hľadať náhrady.

Potrebujeme

  • ½ PL slnečnicového oleja
  • 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa (asi 110 g)
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy (asi 150 g)
  • ¾ šálky nakrájanej červenej papriky (asi 80 g)
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 5 cm najemno nakrájaného zázvoru
  • ½ PL mletého karí korenia
  • ¾ ČL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletej rasce
  • ¾ ČL soli
  • ½ ČL mletej údenej papriky
  • ¼ mletého čierneho korenia
  • ½ šálky paradajkovej passaty alebo hustého pretlaku (asi 125 g)
  • 2 šálky pomixovaného tekvicového pyré (asi 500 g)
  • ½ – 2 šálky zeleninového vývaru (asi 120 – 240 ml)
  • ¾ šálky kokosového mlieka (asi 180 ml)
  • 6 – 8 listov nakrájaného kelu alebo špenátu
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (petržlenová alebo koriandrová vňať)
  • šťava z limetky alebo citróna

Postup

  1. V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, mrkvu a papriku. Restujeme asi 4 až 5 minút.
  2. Pridáme cesnak a zázvor a restujeme ešte 1 minútu.
  3. Do tejto zmesi pridáme všetky koreniny, passatu alebo paradajkový pretlak, tekvicové pyré, zeleninový vývar a kokosové mlieko. Dobre premiešame, aby sa chute prepojili.
  4. Zmes privedieme k varu a necháme 5 až 8 minút variť, až kým nie je zelenina mäkká. Ak chceme, v tomto bode môžeme pridať aj uvarený cícer na zvýšenie obsahu proteínov jedla.
  5. Nakoniec primiešame pokrájaný kel alebo špenát a povaríme 1 až 2 minúty, potom odstavíme z variča.
  6. Ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, korením a nakoniec nasypeme aj čerstvé bylinky.
  7. Krémové tekvicové karí servírujeme s ryžou alebo indickým chlebom naan.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vodu po varení zemiakov viac vylievať nebudete: Počuli ste už o týchto spôsoboch jej využitia?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, elavegan.net
Odporúčame