Krémové tekvicové karí inšpirované indickou kuchyňou jednoducho musíte vyskúšať. Nenáročný recept oceníte vždy, keď potrebujete pripraviť rýchle jedlo z jedného hrnca pre celú rodinu. Ideálny jesenný pokrm by mal obsahovať sezónne suroviny, ktoré v tomto období už plne dozrievajú. Karí obsahuje veľa zeleniny, a teda aj potrebných vitamínov. Vyskúšajte a budete ho pripravovať často.
Suroviny, a teda aj celý recept je vegan a prirodzene aj bez lepku a bez laktózy. Ak trpíte na tieto intolerancie, pokojne sa môžete pustiť do prípravy krémového karí a nemusíte hľadať náhrady.
Potrebujeme
- ½ PL slnečnicového oleja
- 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa (asi 110 g)
- 1 šálka nakrájanej mrkvy (asi 150 g)
- ¾ šálky nakrájanej červenej papriky (asi 80 g)
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 5 cm najemno nakrájaného zázvoru
- ½ PL mletého karí korenia
- ¾ ČL mletej kurkumy
- 1 ČL mletej rasce
- ¾ ČL soli
- ½ ČL mletej údenej papriky
- ¼ mletého čierneho korenia
- ½ šálky paradajkovej passaty alebo hustého pretlaku (asi 125 g)
- 2 šálky pomixovaného tekvicového pyré (asi 500 g)
- ½ – 2 šálky zeleninového vývaru (asi 120 – 240 ml)
- ¾ šálky kokosového mlieka (asi 180 ml)
- 6 – 8 listov nakrájaného kelu alebo špenátu
- čerstvé bylinky na ozdobenie (petržlenová alebo koriandrová vňať)
- šťava z limetky alebo citróna
Postup
- V hrnci na oleji orestujeme cibuľu, mrkvu a papriku. Restujeme asi 4 až 5 minút.
- Pridáme cesnak a zázvor a restujeme ešte 1 minútu.
- Do tejto zmesi pridáme všetky koreniny, passatu alebo paradajkový pretlak, tekvicové pyré, zeleninový vývar a kokosové mlieko. Dobre premiešame, aby sa chute prepojili.
- Zmes privedieme k varu a necháme 5 až 8 minút variť, až kým nie je zelenina mäkká. Ak chceme, v tomto bode môžeme pridať aj uvarený cícer na zvýšenie obsahu proteínov jedla.
- Nakoniec primiešame pokrájaný kel alebo špenát a povaríme 1 až 2 minúty, potom odstavíme z variča.
- Ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, korením a nakoniec nasypeme aj čerstvé bylinky.
- Krémové tekvicové karí servírujeme s ryžou alebo indickým chlebom naan.
Zdieľať na