Pokiaľ kváskujete a poškuľujete po receptoch na domácu vianočku, vyskúšajte tento recept zo špaldovej múky. Zdravšia verzia tradičnej vianočky z kvásku poteší na raňajky aj na desiatu. Je mäkká, voňavá a nadýchaná ako obláčik. Presne taká, aká má dobrá vianočka byť.
Potrebujeme
Rozkvas
- 1 lyžicu špaldového alebo ražného kvásku
- 150 ml mlieka
- 150 g špaldovej hladkej múky
Cesto
- rozkvas
- 50 g mlieka
- 50 g masla
- 2 vajcia
- 70 g trstinového cukru
- sušené hrozienka
- 100 g špaldovej hladkej múky
- 200 g špaldovej polohrubej múky
Postup

Rozkvas založíme večer. Materský kvások rozmiešame v mlieku, prisypeme múku a vypracujeme cestíčko. Prikryjeme, necháme na teplom mieste a ráno máme základ na vianočku hotový.

K rozkvasu pridáme vlažné mlieko, roztopené maslo, vajcia, cukor a hrozienka. Dobre premiešame a spojíme s múkou. Vypracujeme hladké, vláčne cesto.

Cesto bude kysnúť pod utierkou 2 – 3 hodiny. Sem-tam naň nakukneme a zľahka premiesime.

Vykysnuté cesto premiesime na doske. Je ako plastelína. Nelepí a dobre sa s ním pracuje. Ak by sa prichytávalo na dosku, podsypeme ho trochou múky. Cesto rozdelíme na toľko častí, z koľkých sme zvyknutí pliesť vianočku. My sme použili snáď najjednoduchší spôsob pletenia vianočky. A to iba z dvoch prameňov.

Upletená vianočka musí ešte podkysnúť. Aby mala pekný tvar a neroztiekla sa do šírky, preložíme ju napríklad do zapekacej misy, vystlanej papierom na pečenie. Vianočku z oboch strán vypodložíme utierkou, prikryjeme a necháme odpočívať 2 – 4 hodiny.

Podkysnutú vianočku preložíme na plech aj s papierom na pečenie a dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C. Keď cesto začne hnednúť, stiahneme na 160 °C a pečieme ešte 30 minút.


Upečenú vianočku necháme vychladnúť. Už iba nakrájať, natrieť maslom a uvariť kakao.
Náš tip: Nemáte skúsenosti so zapletaním vianočky? Pozrite si, ako jednoducho zapletiete vianočku z dvoch prameňov.
Zdieľať na