FOTORECEPT Špaldová vianočka z kvásku: Uplietli sme ju len z dvoch prameňov, naje sa celá rodina!

Kvásková vianočka

Kvásková vianočka je ideálna na raňajky aj večeru (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Pokiaľ kváskujete a poškuľujete po receptoch na domácu vianočku, vyskúšajte tento recept zo špaldovej múky. Zdravšia verzia tradičnej vianočky z kvásku poteší na raňajky aj na desiatu. Je mäkká, voňavá a nadýchaná ako obláčik. Presne taká, aká má dobrá vianočka byť.

Potrebujeme

Rozkvas

  • 1 lyžicu špaldového alebo ražného kvásku
  • 150 ml mlieka
  • 150 g špaldovej hladkej múky

Cesto

  • rozkvas
  • 50 g mlieka
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • sušené hrozienka
  • 100 g špaldovej hladkej múky
  • 200 g špaldovej polohrubej múky

Postup

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Rozkvas založíme večer. Materský kvások rozmiešame v mlieku, prisypeme múku a vypracujeme cestíčko. Prikryjeme, necháme na teplom mieste a ráno máme základ na vianočku hotový.

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

K rozkvasu pridáme vlažné mlieko, roztopené maslo, vajcia, cukor a hrozienka. Dobre premiešame a spojíme s múkou. Vypracujeme hladké, vláčne cesto.

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Cesto bude kysnúť pod utierkou 2 – 3 hodiny. Sem-tam naň nakukneme a zľahka premiesime.

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Vykysnuté cesto premiesime na doske. Je ako plastelína. Nelepí a dobre sa s ním pracuje. Ak by sa prichytávalo na dosku, podsypeme ho trochou múky. Cesto rozdelíme na toľko častí, z koľkých sme zvyknutí pliesť vianočku. My sme použili snáď najjednoduchší spôsob pletenia vianočky. A to iba z dvoch prameňov.

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Upletená vianočka musí ešte podkysnúť. Aby mala pekný tvar a neroztiekla sa do šírky, preložíme ju napríklad do zapekacej misy, vystlanej papierom na pečenie. Vianočku z oboch strán vypodložíme utierkou, prikryjeme a necháme odpočívať 2 – 4 hodiny.

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Podkysnutú vianočku preložíme na plech aj s papierom na pečenie a dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C. Keď cesto začne hnednúť, stiahneme na 160 °C a pečieme ešte 30 minút.

Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)
Špaldová vianočka z kvásku, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Upečenú vianočku necháme vychladnúť. Už iba nakrájať, natrieť maslom a uvariť kakao.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Zdravší koláčik ku káve? Fantastická broskyňová žemľovka s jablkami rozvoniava až k susedom!

Náš tip: Nemáte skúsenosti so zapletaním vianočky? Pozrite si, ako jednoducho zapletiete vianočku z dvoch prameňov. 

Robievate si doma vianočku?

 




 

Zdroj: plnielanu.sk, youtube.com/TELEVIZIAKVASKOVANIE
Odporúčame