Recept na dnes: Pripravte si zdravší makový závin, ktorý si doprajete bez výčitiek!

Patrí k najtradičnejším slovenským múčnikom, ktoré pripravuje každá domácnosť (Zdroj: Freepik/grafvision7)

Kto by nemiloval makový závin. Patrí k najtradičnejším slovenským múčnikom, ktoré pripravuje každá domácnosť. Ak neobľubujete mak, môžete zvoliť orieškovú či čokoládovú alternatívu. Okrem typickej verzie cesta s kysnutím môžete však skúsiť aj zdravší a ľahší recept z tvarohového cesta, ktorý si jednoznačne zamilujete!

Potrebujeme

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 g tvarohu
  • 50 g práškového cukru
  • 75 ml oleja
  • 75 ml mlieka
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • vajcia
  • ľubovoľná náplň (v našom prípade maková)

Postup

  1. Predtým, než začnete, dajte rúru predhriať na 180 °C.
  2. Pripravte si svoju obľúbenú náplň vopred, aby vám stihla pred plnením závin vychladnúť.
  3. Múku preosejte spoločne s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli cez sito.
  4. Do tejto sypkej zmesi pridajte olej, mlieko, tvaroh a cukor.
  5. Vypracujte hladké cesto. Konzistencia by mala byť ľahko lepkavá.
  6. Po spracovaní tvarohového cesta na závin ho vyberte na pomúčenú dosku. Zvoľte si, či chcete jeden závin alebo radšej dva menšie. Menšie sa vám budú lepšie pripravovať, a je menšie riziko, že vám závin praskne.
  7. Akonáhle vyvaľkáte cesto do tenkej placky, potrite ho náplňou. Od okrajov by ste mali nechať kúsok miesta, aby náplň nevytiekla.
  8. Pripravený závin preložte na plech s papierom na pečenie, pred vložením do rúry ešte potrite rozšľahaným vajíčkom.
  9. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu zhruba 45 minút.

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: plnielanu.sk, tipio.sk
Odporúčame