Kto by nemiloval makový závin. Patrí k najtradičnejším slovenským múčnikom, ktoré pripravuje každá domácnosť. Ak neobľubujete mak, môžete zvoliť orieškovú či čokoládovú alternatívu. Okrem typickej verzie cesta s kysnutím môžete však skúsiť aj zdravší a ľahší recept z tvarohového cesta, ktorý si jednoznačne zamilujete!
Potrebujeme
- 250 g polohrubej múky
- 125 g tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 75 ml oleja
- 75 ml mlieka
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- vajcia
- ľubovoľná náplň (v našom prípade maková)
Postup
- Predtým, než začnete, dajte rúru predhriať na 180 °C.
- Pripravte si svoju obľúbenú náplň vopred, aby vám stihla pred plnením závin vychladnúť.
- Múku preosejte spoločne s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli cez sito.
- Do tejto sypkej zmesi pridajte olej, mlieko, tvaroh a cukor.
- Vypracujte hladké cesto. Konzistencia by mala byť ľahko lepkavá.
- Po spracovaní tvarohového cesta na závin ho vyberte na pomúčenú dosku. Zvoľte si, či chcete jeden závin alebo radšej dva menšie. Menšie sa vám budú lepšie pripravovať, a je menšie riziko, že vám závin praskne.
- Akonáhle vyvaľkáte cesto do tenkej placky, potrite ho náplňou. Od okrajov by ste mali nechať kúsok miesta, aby náplň nevytiekla.
- Pripravený závin preložte na plech s papierom na pečenie, pred vložením do rúry ešte potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu zhruba 45 minút.
Zdieľať na