K pravej fašiangovej atmosfére neodmysliteľne patria fánky. Tento rodinný recept je zo starého ošúchaného zošita so stovkami receptov. Je tak možno trochu iný, ako ho poznáte u vás doma, ale práve to je na tradičných receptoch najlepšie. Tak, ako sa varí kapustnica všade inak, aj na fánky nájdete rôzne recepty a postupy. Zoznámte sa bližšie s fánkami jemnučkými ako pierko, ktoré sa rozchytajú ešte skôr, ako stihnú vychladnúť.
Potrebujeme (na približne 40 ks)
- 300 g hladkej múky
- 3 celé vajcia
- 250 g tvarohu
- 50 g masla
- 1 lyžicu cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- štipku soli
- 1 – 2 lyžice umu a citrónovú kôru (voliteľné prísady)
- práškový cukor na posypanie
- rastlinný olej
Postup
- Z daného množstva múky, vajec, tvarohu, masla, cukru, sódy bikarbóny a štipky soli vypracujeme rovnomerné, pružné cesto. Nekysne, priamo po vypracovaní cesta ho teda môžeme preniesť na pomúčenú dosku.
- Cesto rozvaľkáme do kruhu na hrúbku približne 4 mm. Nakrájame ho na pásy široké 5 cm a druhý rez vedieme mierne krížom. Nevzniknú nám obdĺžniky, ale mierne skosené kosodĺžniky. Každý kúsok v strede narežeme (viď obrázok).
- Pripravené fánky jednu za druhou ukladáme do panvice s horúcim rastlinným olejom a dozlatista ich osmažíme z oboch strán. Po vybratí z oleja fánky presunieme na tácku vystlanú papierovými obrúskami, aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty. Ešte horúce fánky bohato poprášime práškovým cukrom.
Náš tip: Ak máte radi intenzívnejšie chute, pridajte do cesta 2 lyžice rumu a 1 lyžičku najemno nastrúhanej citrónovej kôry.

Zdieľať na
Zdieľaní