Recept na dnes: Gratinované zemiakové pyré s kyslou kapustou je pochúťka na chladné dni

Zemiakové pyré s kyslou kapustou recept

Tento recep s kyslou kapustou si zamilujete pre jeho jednoduchosť (Zdroj: GettyImages)

Keď je vonku chladno a na okná klope dážď, najlepšie urobíte, ak zostanete doma a niečo dobré uvaríte. Vôňa jedla hneď vylepší náladu, pokazenú zo zlého počasia. Zemiaky a kyslá kapusta sú počas chladného obdobia v každej komore. Urobte z nich parádny obed, ktorý zahreje a zasýti celú rodinu.

Potrebujeme

  • 7 veľkých zemiakov
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 lyžicu masla
  • 1 cibuľu
  • 100 g slaniny
  • 200 g kyslej kapusty
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 lyžičku sladkej mletej papriky
  • olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • bylinky na ozdobu

Mohlo by vás zaujať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz


Postup

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Uvarené scedíme, zalejeme mliekom, pridáme maslo a urobíme pyré. Nemusí byť hladké. S hrudkami bude ešte lepšie.
  2. Nasekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a opražíme. Všetko, spolu s výpekom, pridáme do kaše a premiešame.
  3. Kapustu nakrájame na menšie kúsky, pridáme červenú papriku, korenie a chvíľu dusíme. Potom kapustu zmiešame s kašou a preložíme do vymastenej zapekacej misy.
  4. Dáme zapiecť do rúry, vyhriatej na 200 °C. Po 20 minútach vytiahneme, vrch posypeme nastrúhaným syrom a necháme ešte na chvíľu zapiecť. Ozdobíme bylinkami a môžeme nakladať.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame