Keď je vonku chladno a na okná klope dážď, najlepšie urobíte, ak zostanete doma a niečo dobré uvaríte. Vôňa jedla hneď vylepší náladu, pokazenú zo zlého počasia. Zemiaky a kyslá kapusta sú počas chladného obdobia v každej komore. Urobte z nich parádny obed, ktorý zahreje a zasýti celú rodinu.
Potrebujeme
- 7 veľkých zemiakov
- 1 hrnček mlieka
- 1 lyžicu masla
- 1 cibuľu
- 100 g slaniny
- 200 g kyslej kapusty
- 100 g tvrdého syra
- 1 lyžičku sladkej mletej papriky
- olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- bylinky na ozdobu
Mohlo by vás zaujať: Nevyhadzujte zvyšky jedál: S týmito receptami si pochutnáte ešte raz
Postup
- Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Uvarené scedíme, zalejeme mliekom, pridáme maslo a urobíme pyré. Nemusí byť hladké. S hrudkami bude ešte lepšie.
- Nasekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a opražíme. Všetko, spolu s výpekom, pridáme do kaše a premiešame.
- Kapustu nakrájame na menšie kúsky, pridáme červenú papriku, korenie a chvíľu dusíme. Potom kapustu zmiešame s kašou a preložíme do vymastenej zapekacej misy.
- Dáme zapiecť do rúry, vyhriatej na 200 °C. Po 20 minútach vytiahneme, vrch posypeme nastrúhaným syrom a necháme ešte na chvíľu zapiecť. Ozdobíme bylinkami a môžeme nakladať.