Recept na dnes: Metrový zákusok sa hodí na oslavy aj k nedeľnej kávičke

Metrový koláč

Metrový koláč je stálicou slovenskej kuchyne (Zdroj: GettyImages)

Máte chuť na niečo sladké? Stavte na nestarnúcu klasiku v podobe lahodného metrového zákusku. Jeho príprava nie je vôbec náročná a výsledkom ulahodíte každému členovi vašej domácnosti.

Potrebujeme

Cesto

  • 4 vajíčka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 250 g práškového cukru
  • 10 PL oleja
  • 250 g hladkej múky
  • 8 PL teplej vody
  • 3 PL holandského kakaa

Plnka

  • 500 ml mlieka
  • 250 g čokolády na varenie
  • 1,5 Zlatého klasu
  • 1 vanilínový cukor
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 0,5 dcl rumu

Postup

  1. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Následne žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne za stáleho miešania pridávame vodu, olej a múku s práškom do pečiva. V druhej miske si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne zapracujeme do zmesi.
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice, pričom do jednej pridáme aj lyžičky kakaa a poriadne premiešame. Každú časť vylejeme do formy na srnčí chrbát (kto nemá môže použiť aj formu na banánový chlieb) a dáme piecť na 180 stupňov. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  3. Ideme si pripraviť plnku. Mlieko so Zlatým klasom a cukrom uvaríme rovnako, ako keď pripravujeme puding.
  4. Roztopené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a následne opatrne zašľaháme do pripraveného pudingu. Pridáme rum a zamiešame.
  5. Upečené cesto pokrájame na rovnaké, približne 1 cm hrubé plátky. Následne budeme striedať a lepiť k sebe bledú časť,  plnku a tmavú časť, až kým sa nám neminú časti upečeného cesta.
  6. Zvyšnou plnkou potrieme koláč. Nakoniec ho zalejeme roztopenou čokoládou na varenie. Necháme stuhnúť a môžeme podávať, pričom pri krájaní si nôž vždy namočíme do vody a režeme zošikma.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame