Máte chuť na niečo sladké? Stavte na nestarnúcu klasiku v podobe lahodného metrového zákusku. Jeho príprava nie je vôbec náročná a výsledkom ulahodíte každému členovi vašej domácnosti.
Potrebujeme
Cesto
- 4 vajíčka
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 g práškového cukru
- 10 PL oleja
- 250 g hladkej múky
- 8 PL teplej vody
- 3 PL holandského kakaa
Plnka
- 500 ml mlieka
- 250 g čokolády na varenie
- 1,5 Zlatého klasu
- 1 vanilínový cukor
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 0,5 dcl rumu
Postup
- Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Následne žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne za stáleho miešania pridávame vodu, olej a múku s práškom do pečiva. V druhej miske si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý následne zapracujeme do zmesi.
- Cesto rozdelíme na dve polovice, pričom do jednej pridáme aj lyžičky kakaa a poriadne premiešame. Každú časť vylejeme do formy na srnčí chrbát (kto nemá môže použiť aj formu na banánový chlieb) a dáme piecť na 180 stupňov. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
- Ideme si pripraviť plnku. Mlieko so Zlatým klasom a cukrom uvaríme rovnako, ako keď pripravujeme puding.
- Roztopené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a následne opatrne zašľaháme do pripraveného pudingu. Pridáme rum a zamiešame.
- Upečené cesto pokrájame na rovnaké, približne 1 cm hrubé plátky. Následne budeme striedať a lepiť k sebe bledú časť, plnku a tmavú časť, až kým sa nám neminú časti upečeného cesta.
- Zvyšnou plnkou potrieme koláč. Nakoniec ho zalejeme roztopenou čokoládou na varenie. Necháme stuhnúť a môžeme podávať, pričom pri krájaní si nôž vždy namočíme do vody a režeme zošikma.