Recept na dnes: Paradajková omáčka, ktorú budete milovať – hodí sa na pizzu, cestoviny, mäso aj ryžu

Paradajková omáčka

Domáca paradajková omáčka sa hodí takmer ku všetkému (Zdroj: GettyImages)

Ak vás stále teší úroda rajčín, máme pre vás výborný tip na tú najlepšiu paradajkovú omáčku na svete. Jej príprava je veľmi jednoduchá, zato výsledkom budete skutočne prekvapení. Omáčku totiž môžete použiť na čokoľvek, čo vám len napadne. Napríklad aj len tak na chlebík.

Potrebujeme

  • 3 kg paradajok
  • 1 – 2 feferónky
  • 300 g cibule
  • 400 g sladkej papriky
  • 100 – 130 g cukru
  • 100 g olivového oleja
  • 40 – 50 g soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 polievkovú lyžicu mletej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml jablčného octu
  • 2 polievkové lyžice byliniek

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rýchle špagety inak? Vyskúšajte túto výbornú paradajkovú omáčku


Postup

1. Paradajky si narežeme do kríža a vložíme do hlbokej misy. Pridáme horúcu vodu a necháme pôsobiť 3 – 4 minúty. Zlejeme, a ihneď pridáme studenú vodu. Necháme pôsobiť minútu. Následne z rajčín odstránime šupku.

2. Cibuľu, papriku a feferónky nakrájame na väčšie kúsky. Olúpané rajčiny pokrájame na hrubšie plátky a pridáme k ostatnej zelenine. Vložíme do mixéra a pomixujeme.

3. Zmes nalejeme do hrnca s objemom asi 4 litre. Pridáme soľ, cukor a olivový olej. Zamiešame, privedieme do varu a za občasného miešania varíme hodinu.

4. Roztlačíme cesnak, pridáme k zelenine. Ochutíme mletým čiernym korením, mletou paprikou, bylinkami a jablčným octom. Premiešame a varíme ešte asi 30 minút. Omáčka už hustne a kuchyňu napĺňa príjemná vôňa.

5. Hotovú zmes naplníme do pohárov s objemom 250 – 300 ml a pevne uzavrieme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Dobrú chuť!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame