Poctivý varený lekvár zo sliviek je znamenitý. Bodaj by nie, keď pri ňom musíte stáť celé hodiny a vytrvalo miešať, aby neprihorel. Existuje však aj jednoduchší spôsob, ako premeníte slivky na tradičnú sladkú pochúťku. A to bez námahy a neporiadku. Urobte si s nami pečený slivkový lekvár.
Budete potrebovať:
- 4 kg sliviek
- 700 g kryštálového cukru
- 4 PL octu
Postup:
Umyté slivky vykôstkujeme, zomelieme na mlynčeku alebo pomixujeme ponorným mixérom. Vznikne nám slivková kaša, do ktorej pridáme cukor a ocot.
Všetko dobre premiešame, vylejeme na plech a dáme do rúry, vyhriatej na 200 °C. Akonáhle začne zmes vrieť, znížime teplotu na 140 °C a pečieme približne 3 až 4 hodiny. Občas nakukneme do rúry a lekvár premiešame.
Hotový, ešte horúci lekvár rozdelíme do čistých zaváraninových pohárov. Naplnené poháre dobre uzatvoríme, obrátime hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Tip gazdinej: Základný recept môžete vylepšiť rumom a škoricou. Takýto lekvár vás zahreje počas studených zimných mesiacov. Vykôstkované a nakrájané slivky nechajte macerovať v zmesi cukru, rumu a škorice aspoň 24 hodín, pomixujte a postupujte podľa klasického receptu.
Zdieľať na
Zdieľaní