Recept na dnes: Keď máte v záhrade kopu sliviek, urobte z nich jednoduchý pečený lekvár

pečený slivkový lekvár

Jednoduchý recept na chutný pečený slivkový lekvár (Zdroj: GettyImages)

Poctivý varený lekvár zo sliviek je znamenitý. Bodaj by nie, keď pri ňom musíte stáť celé hodiny a vytrvalo miešať, aby neprihorel. Horúca a bublajúca zmes fŕka na všetky strany a hoci sú letné horúčavy už dávno preč, dobre sa zapotíte. Existuje však aj jednoduchší spôsob, ako premeníte slivky na tradičnú sladkú pochúťku. A to bez námahy a neporiadku. Urobte si s nami pečený slivkový lekvár.

Budete potrebovať:

  • 4 kg sliviek
  • 700 g kryštálového cukru
  • 4 PL octu

Postup:

Umyté slivky vykôstkujeme, zomelieme na mlynčeku alebo pomixujeme ponorným mixérom. Vznikne nám slivková kaša, do ktorej pridáme cukor a ocot.

Všetko dobre premiešame, vylejeme na plech a dáme do rúry, vyhriatej na 200 °C. Akonáhle začne zmes vrieť, znížime teplotu na 140 °C a pečieme približne 3 až 4 hodiny. Občas nakukneme do rúry a lekvár premiešame.

Hotový, ešte horúci lekvár rozdelíme do čistých zaváraninových pohárov. Naplnené poháre dobre uzatvoríme, obrátime hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Tip gazdinej: Základný recept môžete vylepšiť rumom a škoricou. Takýto lekvár vás zahreje počas studených zimných mesiacov. Vykôstkované a nakrájané slivky nechajte macerovať v zmesi cukru, rumu a škorice aspoň 24 hodín, pomixujte a postupujte podľa klasického receptu.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

 

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close