Boršč je hustou polievkou materí z Kyjevskej Rusi. Základom tohto ukrajinského a ruského národného jedla je vývar z kostí a červená repa, ktorá polievku krásne farbí. Tradičný boršč používa ako základ fermenovanú repu, pre rýchlejšie varenie ju dnes nahrádzame citrónovou šťavou alebo vínnym octom. Boršč sa zvyčajne pripravuje s mrkvou, cibuľou, zemiakmi a paradajkami. Skúsení kuchári pridávajú aj zeler, fazule, halušky a dokonca aj cukinu či jablká.
Kedysi bol boršč dôležitou súčasťou rituálnych obradov v ortodoxnej, katolíckej, ale aj židovskej obci, ktorá ho rozšírila až za veľkú mláku. Dnes ho pozná celý svet, pričom každá krajina od Číny cez Fínsko až po Perziu varí svoju verziu. To, samozrejme, platí aj o Ukrajine.
Čo región, to iný recept na ten „pravý“ boršč. V Kyjeve ho pripravujú s jahňacím mäsom, v iných krajoch s husacinou či viedenskou klobáskou. My máme pre vás overený recept, ktorý nie je zbytočne komplikovaný a s ktorým túto pochúťku zvládnete raz-dva aj vy.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 8 guličiek čierneho korenia
- 4 guličky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 200 g bielej kapusty
- 30 g masla
- 1 kyslú smotanu
- 2-3 stredne veľké červené repy
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 2 cibule
- 2 paradajky
- štvrťku zeleru
- červený vínny ocot
- petržlenovú vňaťku

Mohlo by vás zaujať: Príďte na chuť ruskej kuchyni: Tieto tri recepty sa oplatí vyskúšať
Postup:
Začnite s vývarom. Do hrnca so studenou vodou vložte umyté mäso, prekrojenú cibuľu, mrkvu a petržlen, pridajte čierne a nové korenie a bobkové listy. Vývar pomaly duste.

Kým sa varí mäso, pripravte si zeleninu. Cibuľu nakrájajte na jemno a orestujte vo väčšom hrnci na masle. Keď sa začne zafarbovať, pridajte k nej očistený a na kocky nakrájaný petržlen, zeler a mrkvu. Pekne zarestovanú zeleninu podlejte vývarom z mäsa.

Do polievky pridajte nastrúhanú kapustu, paradajky a repu nakrájanú na malé kocky. Všetko spolu poduste.

Keď bude mäso mäkké, vyberte ho z hrnca. Vývar sceďte a prilejte do polievky. Mäso nakrájajte na tenké pásiky a pridajte ho do polievky. Podľa chuti zmes osoľte a dochuťte vínnym octom. Polievku poriadne premiešajte a ešte chvíľu povarte.


Boršč podávame s kyslou smotanou, ktorej chuť vylepšíte nakrájanou vňaťkou či čerstvými bylinkami zo záhrady. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní