Keď si večer sadneme k televízii, často dostaneme chuť na niečo slané a chrumkavé. Obyčajne siahneme po zemiakových lupienkoch, pražených orieškoch alebo chrumkách kúpených v obchode. A čo keby sme si niečo malé pod zub upiekli sami?
Domáce tekvicové krekry sú ako stvorené na dlhé jesenné večery. Nájdete v nich plno zdravých vecí a dajú sa doladiť podľa vašej chuti. Sú skvelé sami o sebe a keď k nim ešte naservírujete dobrú omáčku, pochutíte si ešte viac.
Budeme potrebovať:
- 100 g hokkaido tekvice
- 100 g masla
- 160 g špaldovej hladkej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1 lyžičku soli
- 1 vajce
- hrubozrnnú morskú soľ na posypanie
- semienka (tekvicové, slnečnicové, sezamové, ľanové…)
Postup:
Postrúhanú tekvicu postrúhajte, zmiešajte s maslom, múkou práškom do pečiva a soľou. Do cesta môžete pridať rôzne koreniny, cesnak, bylinky alebo syr. Všetko záleží od vašej chuti. Vypracujte hladké cesto, podobné lineckému. Cesto nechajte odpočívať 20 minút v chladničke.
Pripravte si dosku na vaľkanie. Pomúčte ju a cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Nakrájajte na tvar aký sa vám páči. Napríklad pásiky, štvorce alebo vykrajujte kolieska. Ak krekry robíte pre deti, určite použite veselé vykrajovačky.
Plech vyložte papierom na pečenie a preložte naň krekry. Žĺtok z vajíčka rozpracujte metličkou, potrite krekry a každý posypte zmesou soli a semiačok. Posyp môžete jemne zatlačiť do cesta aby neopadal.
Pečte zhruba 15 až 20 minút vo rúre, vyhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť a môžete „chrumkať“.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdieľať na