Recept na dnes: Slané tekvicové krekry zo špaldovej múky pre zdravé chrumkanie

krekry

Recept na tekvicové krekry. To je dobrota! (Zdroj: GettyImages)

Keď si večer sadneme k televízii, často dostaneme chuť na niečo slané a chrumkavé. Obyčajne siahneme po zemiakových lupienkoch, pražených orieškoch alebo chrumkách kúpených v obchode. A čo keby sme si niečo malé pod zub upiekli sami?

Domáce tekvicové krekry sú ako stvorené na dlhé jesenné večery. Nájdete v nich plno zdravých vecí a dajú sa doladiť podľa vašej chuti. Sú skvelé sami o sebe a keď k nim ešte naservírujete dobrú omáčku, pochutíte si ešte viac.

Budeme potrebovať:

  • 100 g hokkaido tekvice
  • 100 g masla
  • 160 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 1 lyžičku soli
  • 1 vajce
  • hrubozrnnú morskú soľ na posypanie
  • semienka (tekvicové, slnečnicové, sezamové, ľanové…)

Postup:

Postrúhanú tekvicu postrúhajte, zmiešajte s maslom, múkou práškom do pečiva a soľou. Do cesta môžete pridať rôzne koreniny, cesnak, bylinky alebo syr. Všetko záleží od vašej chuti. Vypracujte hladké cesto, podobné lineckému. Cesto nechajte odpočívať 20 minút v chladničke.

Pripravte si dosku na vaľkanie. Pomúčte ju a cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Nakrájajte na tvar aký sa vám páči. Napríklad pásiky, štvorce alebo vykrajujte kolieska. Ak krekry robíte pre deti, určite použite veselé vykrajovačky.

Plech vyložte papierom na pečenie a preložte naň krekry. Žĺtok z vajíčka rozpracujte metličkou, potrite krekry a každý posypte zmesou soli a semiačok. Posyp môžete jemne zatlačiť do cesta aby neopadal.

Pečte zhruba 15 až 20 minút vo rúre, vyhriatej na 180 °C. Nechajte vychladnúť a môžete „chrumkať“.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close