Recept na dnes: Spojenie aké by ste nečakali – slivkový koláč z kuskusu, jeho chuť je výborná

slivkový koláč

Skvelý recept na slivkový koláč z kuskusu (Zdroj: GettyImages)

Kto by neľúbil slivkový koláč? Najčastejšie v kuchyni zavonia ten z kysnutého cesta, bohato posypaný mrveničkou. Obľúbené domáce ovocie však ponúka oveľa viac nápadov.

Pomysleli by ste si, že slivkový koláč môže byť skvelý aj z kuskusu? Túto orientálnu pochúťku poznáme skôr ako prílohu alebo súčasť pokrmov. V našom recepte však predstavuje tajnú ingredienciu, ktorá urobí cesto nadýchané a vláčne.

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček kuskusu (pre zdravšiu verziu použite celozrnný)
  • 2,5 dcl mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • soľ
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 vajcia
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice medu
  • čerstvé slivky
  • 50 g masla
  • hrsť posekaných vlašských orechov
  • škoricový cukor

Postup:

Recept je rýchly, preto si hneď zapneme rúru na 155 °C a pustime sa do cesta.

Mlieko nalejeme do malého hrnca, rozmiešame s vanilkovým cukrom, štipkou soli, mletou škoricou, pridáme klinčeky a zohrejeme. Mlieko by nemalo byť príliš horúce. Klinčeky vyberieme.

Kuskus nasypeme do misky, zalejeme mliekom, zakryjeme pokrievkou a necháme stáť.

Vezmeme ďalšiu misku, v ktorej vyšľaháme žĺtky, smotanu a med do peny. Bielky použijeme na sneh. Aby bol sneh tuhý, pridáme štipku soli.

Kuskus by mal už absorbovať všetko mlieko. Nakypríme ho vidličkou, zmiešame so smotanovou zmesou a zľahka zapracujeme sneh. Cesto je krásne nadýchané.

Polovicu cesta rozotrieme do maslom vymazanej zapekacej misy alebo vyššieho plechu. Polovicu vykôstkovaných, nakrájaných sliviek uložíme na cesto, zakryjeme zvyšným cestom, na ktoré opäť navrstvíme ovocie. Na vrch koláča roztrúsime hoblinky z masla, orechy a dáme piecť na 40 minút. Hotový koláč posypeme škoricovým cukrom.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close