Recept na dnes: Sladké halušky? Ochutnajte slávny dezert od našich susedov

Somlói halušky

Vyskúšajte tento tradičný maďarský dezert (Zdroj: GettyImages)

Dezert, s originálnym názvom Šomló halušky (v originále Somlói galuska) nesmie chýbať v ponuke žiadnej dobrej maďarskej reštaurácie. Ak ste o ňom nepočuli, prezradíme, že tento sladký miš – maš pokúša maškrtné jazýčky našich susedov od roku 1958, kedy zožal úspech na svetovej výstave v Bruseli. Vrchovato naplnený pohár ukrýva samé dobroty. Objavte ich všetky s našim receptom.

Potrebujeme

Piškótové cesto

  • 6 vajec
  • 6 lyžíc cukru
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice mletých vlašských orechov

Rumový kúpeľ

  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 100 rumu
  • 3 lyžice cukru

Puding

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 3 lyžice cukru

Na ozdobu

  • hrsť nasekaných orechov
  • hrozienka, macerované v rume
  • šľahačku
  • čokoládovú polevu

Postup

  1. Začneme klasickým piškótovým cestom. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a postupne zapracujeme múku. Cesto rozdelíme do dvoch misiek – do jednej pridáme kakao, do druhej orechy a dobre zamiešame. Z bielkov urobíme tuhý sneh a zľahka vmiešame do oboch ciest. Vylejeme na dva plechy a upečieme pri teplote 180 °C.
  2. Piškóta sa pečie 15 – 20 munút, tak nezaháľame a urobíme rumový kúpeľ. Mlieko povaríme s cukrom, kým trocha zhustne. Prilejeme rum, premiešame a odstavíme. Ešte stihneme aj puding – uvaríme klasicky podľa návodu.
  3. A teraz máme čas, pretože budeme chvíľu čakať, kým korpusy, omáčka a puding vychladnú. Takže umyjeme riad alebo si prečítame nejaký dobrý článok.
  4. Čas vytiahnuť dezertné misky! Korpusy natrháme na menšie kúsky, dáme na dno pohárov a zalejeme rumovým kúpeľom. Posypeme hrozienkami v rume, orechmi a zakryjeme pudingom. Takto môžeme vrstviť , kým nám miska dovolí.
  5. Vrch dozdobíme šľahačkou, polejeme čokoládovou polevou a môžeme sa pochváliť za vlastné domáce Šomló halušky.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame