Dezert, s originálnym názvom Šomló halušky (v originále Somlói galuska) nesmie chýbať v ponuke žiadnej dobrej maďarskej reštaurácie. Ak ste o ňom nepočuli, prezradíme, že tento sladký miš – maš pokúša maškrtné jazýčky našich susedov od roku 1958, kedy zožal úspech na svetovej výstave v Bruseli. Vrchovato naplnený pohár ukrýva samé dobroty. Objavte ich všetky s našim receptom.
Potrebujeme
Piškótové cesto
- 6 vajec
- 6 lyžíc cukru
- 6 lyžíc hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice mletých vlašských orechov
Rumový kúpeľ
- 250 ml plnotučného mlieka
- 100 rumu
- 3 lyžice cukru
Puding
- 300 ml plnotučného mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 3 lyžice cukru
Na ozdobu
- hrsť nasekaných orechov
- hrozienka, macerované v rume
- šľahačku
- čokoládovú polevu
Postup
- Začneme klasickým piškótovým cestom. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a postupne zapracujeme múku. Cesto rozdelíme do dvoch misiek – do jednej pridáme kakao, do druhej orechy a dobre zamiešame. Z bielkov urobíme tuhý sneh a zľahka vmiešame do oboch ciest. Vylejeme na dva plechy a upečieme pri teplote 180 °C.
- Piškóta sa pečie 15 – 20 munút, tak nezaháľame a urobíme rumový kúpeľ. Mlieko povaríme s cukrom, kým trocha zhustne. Prilejeme rum, premiešame a odstavíme. Ešte stihneme aj puding – uvaríme klasicky podľa návodu.
- A teraz máme čas, pretože budeme chvíľu čakať, kým korpusy, omáčka a puding vychladnú. Takže umyjeme riad alebo si prečítame nejaký dobrý článok.
- Čas vytiahnuť dezertné misky! Korpusy natrháme na menšie kúsky, dáme na dno pohárov a zalejeme rumovým kúpeľom. Posypeme hrozienkami v rume, orechmi a zakryjeme pudingom. Takto môžeme vrstviť , kým nám miska dovolí.
- Vrch dozdobíme šľahačkou, polejeme čokoládovou polevou a môžeme sa pochváliť za vlastné domáce Šomló halušky.
Zdieľať na
Zdieľaní