FOTORECEPT Tradičný frgál z kysnutého cesta si obľúbia malí aj veľkí: Upečte si ho podľa staročeského receptu!

Foto: Michaela

Foto: Michaela

Frgál je tradičný kysnutý koláč z  Moravy. U  nás sa s ním môžete stretnúť na rôznych trhoch a  jarmokoch. Pripomína taký veľký moravský koláč. Ide o vynikajúci a šťavnatý dezert, ktorý má viac plnky ako cesta. Pokiaľ ste frgál ešte neochutnali, upečte si ho doma. Náš dnešný recept pochádza originál z Čiech, kde podľa neho koláčik pripravujú už celé generácie. Skúste ho aj vy. 

Potrebujeme (dva menšie frgály):

– 120 g polohrubej múky
– 120 g hladkej múky
– 2 väčšie vaječné žĺtky
– 150 ml vlažného mlieka
– ½ z kocky droždia
– čučoriedkový kompót bez šťavy alebo čučoriedkový džem
– 1 ČL vanilkovej esencie
– 30 g masla
– štipku soli 

Plnka: 

– 400 g mäkkého tvarohu
– 1 PL masla
– vanilkový cukor

Posýpka:

– hrubú múku
– kryštálový cukor
– maslo


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pripravte si ovocný koláč s mascarpone: Slinky potečú malým i veľkým


Postup: 

Foto: Michaela
1. Preosejeme si múky. 
Foto: Michaela
2. Pripravíme kvások zmiešaním preosiatej múky, vlažného mlieka a  rozdrobeného droždia.  
Foto: Michaela
3. Žĺtky, zmäknuté maslo, štipku soli a trošku vanilkovej esencie vyšľaháme a po 10-tich minútach pridáme kvások.  
Foto: Michaela
4. Rukami vypracujeme hladké cesto.  

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pudingový koláč z lístkového cesta s ovocím: Skvele vyzerá i chutí


Foto: Michaela
5. Cesto si rozdelíme na polovicu. Na vymastenom a pomúčenom plechu vyvaľkáme kruh. Okraje sa snažíme stočiť trochu dovnútra, aby boli vyššie.  
Foto: Michaela
6. Pripravíme si tvarohovú plnku. Do tvarohu vmiešame vanilkový cukor a lyžicu masla. 
Foto: Michaela
7. Potrieme ním oba pripravené korpusy.  
Foto: Michaela
8. Do tvarohu opatrne vmiešame čučoriedkový kompót alebo čučoriedkový džem.  

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne


Foto: Michaela
9. Z múky, masla a cukru si pripravte posýpku a posypte ním vrch frgálu 
Foto: Michaela
10. Pečieme na 180 °C 15-20 minút.   

Aké chutné koláčiky si z čučoriedok pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Michaela
Odporúčame