FOTORECEPT Tradičný frgál z kysnutého cesta si obľúbia malí aj veľkí: Upečte si ho podľa staročeského receptu!

Foto: Michaela

Foto: Michaela

Frgál je tradičný kysnutý koláč z  Moravy. U  nás sa s ním môžete stretnúť na rôznych trhoch a  jarmokoch. Pripomína taký veľký moravský koláč. Ide o vynikajúci a šťavnatý dezert, ktorý má viac plnky ako cesta. Pokiaľ ste frgál ešte neochutnali, upečte si ho doma. Náš dnešný recept pochádza originál z Čiech, kde podľa neho koláčik pripravujú už celé generácie. Skúste ho aj vy. 

Potrebujeme (dva menšie frgály):

– 120 g polohrubej múky
– 120 g hladkej múky
– 2 väčšie vaječné žĺtky
– 150 ml vlažného mlieka
– ½ z kocky droždia
– čučoriedkový kompót bez šťavy alebo čučoriedkový džem
– 1 ČL vanilkovej esencie
– 30 g masla
– štipku soli 

Plnka: 

– 400 g mäkkého tvarohu
– 1 PL masla
– vanilkový cukor

Posýpka:

– hrubú múku
– kryštálový cukor
– maslo


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pripravte si ovocný koláč s mascarpone: Slinky potečú malým i veľkým


Postup: 

Foto: Michaela
1. Preosejeme si múky. 
Foto: Michaela
2. Pripravíme kvások zmiešaním preosiatej múky, vlažného mlieka a  rozdrobeného droždia.  
Foto: Michaela
3. Žĺtky, zmäknuté maslo, štipku soli a trošku vanilkovej esencie vyšľaháme a po 10-tich minútach pridáme kvások.  
Foto: Michaela
4. Rukami vypracujeme hladké cesto.  

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pudingový koláč z lístkového cesta s ovocím: Skvele vyzerá i chutí


Foto: Michaela
5. Cesto si rozdelíme na polovicu. Na vymastenom a pomúčenom plechu vyvaľkáme kruh. Okraje sa snažíme stočiť trochu dovnútra, aby boli vyššie.  
Foto: Michaela
6. Pripravíme si tvarohovú plnku. Do tvarohu vmiešame vanilkový cukor a lyžicu masla. 
Foto: Michaela
7. Potrieme ním oba pripravené korpusy.  
Foto: Michaela
8. Do tvarohu opatrne vmiešame čučoriedkový kompót alebo čučoriedkový džem.  

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne


Foto: Michaela
9. Z múky, masla a cukru si pripravte posýpku a posypte ním vrch frgálu 
Foto: Michaela
10. Pečieme na 180 °C 15-20 minút.   

Aké chutné koláčiky si z čučoriedok pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Michaela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close