Recept na dnes: Tekvicové lokše – zdravý variant tradičnej klasiky si zamilujete

Husacie hody sú neodmysliteľnou súčasťou jesene (Zdroj: GettyImages)

K jeseni nesporne patria husacie hody. A čo nesmie chýbať k lahodnej pečenej húske? Predsa lokše. Aj keď kuchári vymýšľajú všakovaké moderné prílohy, dobre omastenej zemiakovej lokši sa nič nevyrovná.

Čo ale na to vaša línia? Odľahčite výdatné jedlo a vychutnajte si hodovanie bez výčitiek. Pripravili sme pre vás recept na výborné zdravé lokše, ktoré sa hravo vyrovnajú klasike. A možno vám zachutia ešte viac.

Budeme potrebovať:

  • 1 malú tekvicu hokkaido (cca 300 g)
  • olivový olej
  • 2 menšie zemiaky
  • 1 vajce
  • 250 g špaldovej múky
  • soľ

Postup:

Recept je pomerne jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Trik spočíva v dôslednej predpríprave použitých surovín.

Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred, čo urýchli celý proces. Tekvicu pripravíme v deň varenia tak, že ju rozkrojíme, zbavíme dužiny, semiačok a poriadne umyjeme. Hokaido tekvica je špecifická tým, že ju ako jedinú spomedzi všetkých druhov nemusíme šúpať. Takže ju iba nakrájame na menšie časti, mierne pokvapkáme olejom a dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C. Pečieme, približne 30 minút, kým nie je tekvica úplne mäkká.

Upečenú tekvicu necháme troška vychladnúť, pridáme nastrúhané zemiaky, celé vajce, múku a štipku soli. Vypracujeme hladné cesto. Bude trocha tuhšie, no presne také potrebujeme.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme valec a nakrájame na tenšie kolieska. Každé koliesko rozvaľkáme na placky hrubé 2–3 mm. Pri vaľkaní si pomáhame múkou, aby sa cesto nelepilo.

Lokše pečieme takpovediac „na sucho“. Tuk nepotrebujeme, dôležitá je poriadne rozpálená panvica. Pečieme z oboch strán a panvicu priebežne čistíme obrúskom od zvyškov múky. Keď sa objavia známe hnedé škvrny, fantastické zdravé lokše sú na svete.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame