Recept na dnes: Tekvicovo-mrkvový koláč vám zdvihne náladu počas upršaných dní

Tekvicovo-mrkvový koláč

Parádny recept na tekvicovo-mrkvový koláč (Zdroj: GettyImages)

Slnko zapadá o niečo skôr, dusný vzduch rozvíril svieži vetrík a zeleninové trhy ovládla kráľovná jesennej zeleniny – tekvica. Vyniká jemne sladkou, maslovou chuťou, má málo kalórií a pritom zasýti. Dajú sa z nej urobiť všakovaké dobroty od nátierok cez polievky až po hlavný chod.

Avšak, my si dnes urobíme niečo sladké. Tekvicovo-mrkvový koláč je vláčny a vďaka sladkým hrozienkam a brusniciam potrebujete iba trochu cukru. Stačí kúsok a náladu vám nepokazí ani sychravé počasie.

Budeme potrebovať:

  • 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1/4 ČL sódy bikarbóny
  • 1/4 ČL soli
  • 1 celé vajce a 1 bielko
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 hrnčeka uvarenej oranžovej tekvice
  • 2 PL rastlinného oleja, 2 lyžice roztopeného masla
  • 1 PL postrúhanej pomarančovej kôry
  • 3/4 hrnčeka hrozienok
  • 1/3 hrnčeka sušených brusníc
  • 1/2 hrnčeka nastrúhanej mrkvy
  • 2 PL posekaných vlašských orechov

Postup:

Recept je naozaj rýchly, preto zapneme najskôr rúru na 180 °C a potom sa pustíme do cesta. Zmiešame obe múky, kypriaci prášok, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Vajce s bielkom vyšľaháme zvlášť vo väčšej mise do peny. Postupne zašľaháme cukor, tekvicu, olej, maslo a pomarančovú kôru. Pridáme múkovú zmes, hrozienka, brusnice, mrkvu, a vymiešame hladké cesto. Plech vystelieme papierom na pečenie, vylejeme naň cesto, posypeme orechmi a dáme piecť na 25 minút.

Tip gazdinej: Ak máte poriadne mlsný jazýček, vychladnutý koláč polejte polevou z kvalitnej horkej čokolády, alebo potrite mascarpone krémom dochuteným medom a citrónovou šťavou podľa chuti.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close