Slnko zapadá o niečo skôr, dusný vzduch rozvíril svieži vetrík a zeleninové trhy ovládla kráľovná jesennej zeleniny – tekvica. Vyniká jemne sladkou, maslovou chuťou, má málo kalórií a pritom zasýti. Dajú sa z nej urobiť všakovaké dobroty od nátierok cez polievky až po hlavný chod.
Avšak, my si dnes urobíme niečo sladké. Tekvicovo-mrkvový koláč je vláčny a vďaka sladkým hrozienkam a brusniciam potrebujete iba trochu cukru. Stačí kúsok a náladu vám nepokazí ani sychravé počasie.
Budeme potrebovať:
- 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/4 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL soli
- 1 celé vajce a 1 bielko
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 hrnčeka uvarenej oranžovej tekvice
- 2 PL rastlinného oleja, 2 lyžice roztopeného masla
- 1 PL postrúhanej pomarančovej kôry
- 3/4 hrnčeka hrozienok
- 1/3 hrnčeka sušených brusníc
- 1/2 hrnčeka nastrúhanej mrkvy
- 2 PL posekaných vlašských orechov
Postup:
Recept je naozaj rýchly, preto zapneme najskôr rúru na 180 °C a potom sa pustíme do cesta. Zmiešame obe múky, kypriaci prášok, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Vajce s bielkom vyšľaháme zvlášť vo väčšej mise do peny. Postupne zašľaháme cukor, tekvicu, olej, maslo a pomarančovú kôru. Pridáme múkovú zmes, hrozienka, brusnice, mrkvu, a vymiešame hladké cesto. Plech vystelieme papierom na pečenie, vylejeme naň cesto, posypeme orechmi a dáme piecť na 25 minút.
Tip gazdinej: Ak máte poriadne mlsný jazýček, vychladnutý koláč polejte polevou z kvalitnej horkej čokolády, alebo potrite mascarpone krémom dochuteným medom a citrónovou šťavou podľa chuti.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdieľať na