Aká by to bola jeseň bez kúsku chrumkavej husi. Táto lahôdka môže zavoňať aj vo vašej kuchyni. A to s poriadnou porciou dusenej červenej kapusty. Pripravte si s nami tradičnú pečenú hus a usporiadajte súkromné hody pre najbližších.
Budeme potrebovať:
Chrumkavá hus:
- 1 celú hus
- 1 jablko
- soľ
- mlieko
Dusená kapusta:
- 1 hlávka červenej kapusty
- 1 cibuľu
- 5 PL kryštálového cukru
- 2 PL bravčovej masti
- 1 dcl červeného vína
- ocot
- 1 ČL celej rasce
- 3 bobkové listy
- soľ na dochutenie
Postup:
Husacina nie je iba „tučná“ ale aj tvrdá. Tajomstvo krehkého mäska, rozplývajúceho sa na jazyku spočíva v predpríprave, preto začneme deň vopred.
Očistenú a umytú hus dobre nasolíme a necháme odpočívať aspoň 12 hodín. Potom húsku umyjeme v mliečnom kúpeli aby sme ju zbavili soli.
Do husi vložíme jablko, dáme na pekáč prsiami hore, podlejeme vodou a dáme piecť do rúry, vyhriatej na 180 °C. Aby bola koža dokonale chrumkavá a dozlata upečená, priebežne ju polievame výpekom.
Zatiaľ, čo sa húska pečie, urobíme prílohu:
Kapustu očistíme, nastrúhame a mierne osolíme. Očistenú cibuľa nakrájame na malé kúsky a odložíme bokom.
Vo väčšom hrnci rozpustíme tuk, pridáme rascu a krátko opražíme aby korenie uvoľnilo arómu. Nasleduje cukor, z ktorého urobíme karamel. Do zmesi dáme cibuľu, premiešame s karamelom a pridáme kapustu, trochu octu, bobkový list, premiešame, podlejeme vodu a dusíme.
Keď kapusta zmäkne, pridáme trocha octu, víno, dochutíme soľou, ešte chvíľu podusíme a hotovo
Toto skvelé jedlo si najlepšie vychutnáte v kruhu blízkych s omastenými lokšami alebo nadýchanou knedľou.
Zdieľať na