Recept na dnes: Keď podniky zatvárajú, urobte si husacie hody u vás doma

húska

Skúste náš recept na chutnú pečenú húsku (Zdroj: GettyImages)

Aká by to bola jeseň bez kúsku chrumkavej husi. Táto lahôdka môže zavoňať aj vo vašej kuchyni. A to s poriadnou porciou dusenej červenej kapusty. Pripravte si s nami tradičnú pečenú hus a usporiadajte súkromné hody pre najbližších.

Budeme potrebovať:

Chrumkavá hus:

  • 1 celú hus
  • 1 jablko
  • soľ
  • mlieko

Dusená kapusta:

  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 dcl červeného vína
  • ocot
  • 1 ČL celej rasce
  • 3 bobkové listy
  • soľ na dochutenie

Postup:

Husacina nie je iba „tučná“ ale aj tvrdá. Tajomstvo krehkého mäska, rozplývajúceho sa na jazyku spočíva v predpríprave, preto začneme deň vopred.

Očistenú a umytú hus dobre nasolíme a necháme odpočívať aspoň 12 hodín. Potom húsku umyjeme v mliečnom kúpeli aby sme ju zbavili soli.

Do husi vložíme jablko, dáme na pekáč prsiami hore, podlejeme vodou a dáme piecť do rúry, vyhriatej na 180 °C. Aby bola koža dokonale chrumkavá a dozlata upečená, priebežne ju polievame výpekom.

Zatiaľ, čo sa húska pečie, urobíme prílohu:

Kapustu očistíme, nastrúhame a mierne osolíme. Očistenú cibuľa nakrájame na malé kúsky a odložíme bokom.

Vo väčšom hrnci rozpustíme tuk, pridáme rascu a krátko opražíme aby korenie uvoľnilo arómu. Nasleduje cukor, z ktorého urobíme karamel. Do zmesi dáme cibuľu, premiešame s karamelom a pridáme kapustu, trochu octu, bobkový list, premiešame, podlejeme vodu a dusíme.

Keď kapusta zmäkne, pridáme trocha octu, víno, dochutíme soľou, ešte chvíľu podusíme a hotovo

Toto skvelé jedlo si najlepšie vychutnáte v kruhu blízkych s omastenými lokšami alebo nadýchanou knedľou.

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close