Recept na dnes: Keď podniky zatvárajú, urobte si husacie hody u vás doma

húska

Skúste náš recept na chutnú pečenú húsku (Zdroj: GettyImages)

Aká by to bola jeseň bez kúsku chrumkavej husi. Táto lahôdka môže zavoňať aj vo vašej kuchyni. A to s poriadnou porciou dusenej červenej kapusty. Pripravte si s nami tradičnú pečenú hus a usporiadajte súkromné hody pre najbližších.

Budeme potrebovať:

Chrumkavá hus:

  • 1 celú hus
  • 1 jablko
  • soľ
  • mlieko

Dusená kapusta:

  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 dcl červeného vína
  • ocot
  • 1 ČL celej rasce
  • 3 bobkové listy
  • soľ na dochutenie

Postup:

Husacina nie je iba „tučná“ ale aj tvrdá. Tajomstvo krehkého mäska, rozplývajúceho sa na jazyku spočíva v predpríprave, preto začneme deň vopred.

Očistenú a umytú hus dobre nasolíme a necháme odpočívať aspoň 12 hodín. Potom húsku umyjeme v mliečnom kúpeli aby sme ju zbavili soli.

Do husi vložíme jablko, dáme na pekáč prsiami hore, podlejeme vodou a dáme piecť do rúry, vyhriatej na 180 °C. Aby bola koža dokonale chrumkavá a dozlata upečená, priebežne ju polievame výpekom.

Zatiaľ, čo sa húska pečie, urobíme prílohu:

Kapustu očistíme, nastrúhame a mierne osolíme. Očistenú cibuľa nakrájame na malé kúsky a odložíme bokom.

Vo väčšom hrnci rozpustíme tuk, pridáme rascu a krátko opražíme aby korenie uvoľnilo arómu. Nasleduje cukor, z ktorého urobíme karamel. Do zmesi dáme cibuľu, premiešame s karamelom a pridáme kapustu, trochu octu, bobkový list, premiešame, podlejeme vodu a dusíme.

Keď kapusta zmäkne, pridáme trocha octu, víno, dochutíme soľou, ešte chvíľu podusíme a hotovo

Toto skvelé jedlo si najlepšie vychutnáte v kruhu blízkych s omastenými lokšami alebo nadýchanou knedľou.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame