Kakao nie je iba pre deti: Znižuje krvný tlak a postaví na nohy

Horúca čokoláda

gettyimages

Kakao, to nie je len nápoj pre deti. Je to v prvom rade ingrediencia najpopulárnejšej sladkosti – čokolády, ale tiež produkt, ktorý má množstvo pozitívnych vlastností. Od zdravotných, cez povzbudzujúce.

Zo semien kakaovníka

Kakao vzniká z semien kakaovníka. Tie sú následne čistené, triedené, fermentované, pražené, lúpané a odtučnené. Tuk, ktorý sa oddelí, je takzvané kakaové maslo, teda hlavná súčasť čokolády. Zvyšok je zomletý na prášok. A to je práve kakao, aké poznáme.

Kakaovníky rastú prevažne v Južnej Amerike a podobne, ako pri inom obľúbenom hnedom prášku – káve – aj tu záleží od toho, z akého druhu stromu je získavané. Poznáme hlavne tri druhy. Criollo je chuťovo výrazné, Forastero je horkejšie a využíva sa najčastejšie do čokolády i Tinitario, ktoré je kombináciou spomínaných odrôd.

Kakao sa do Európy dostalo v 16. storočí spolu so španielskými moreplavcami. Chuť samotného nápoja sa však poeurópštel, keďže v Južnej Amerike preferovali horkú a u nás bola vítanejšia jemnejšia a sladšia, s cukrom, mliekom či smotanou.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Vyrobte si chutnú domácu čokoládu: Postačia vám len 4 ingrediencie


Vyhnite sa instantnému

Pravdepodobne ste už počuli o pozitívnych zdravotných vlastnostiach tmavej čokolády, špeciálne ak ju  jeme s mierou. Aj kakaový prášok má dobré zdravotné vlastnosti. No rovnako, ako by sme mali konzumovať čo najtmavšiu čokoládu, aj kakao musí byť prírodné, nesladené a bez zbytočných chemických dodatkov. Vyhnite sa teda sladkým a instantným práškom.

Kakao je bohaté na železo, vápnik, horčík a fosfor. Tieto minerály majú vplyv nielen na to, ako si radíme so stresom, ale tiež vplývajú na našu náladu a koncentráciu. Kakao je aj bohaté na vitamíny A, E a tiež vitamíny zo skupiny B. Obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Pôsobia tak pri prevencii rakoviny a liečení chorôb krvného obehu. Spomaľujú tiež starnutie a pracujú tak napríklad aj proti tvorbe vrások.

Pre nižší tlak

Kakao vplýva na znižovanie krvného tlaku. Vyplýva to zo štúdie nemeckých vedcov z Kolínskej univerzity, ktorí sledovali aj účinky čaju. Ten však podľa nich tlak už tak úspešne neznižuje. Ako vysvetlil vedúci výskumu doktor Dirk Taubert, benefity, ktoré ponúkajú, súvisia s obsahom polyfenolov – flavonoidov.

Zaujímavosťou je, že v oblastiach, kde pestujú kakao a pijú z neho nápoj v množstve 40 až 60 šálok týždenne, majú nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia. Zároveň sa podľa výskumov z Harvardu ukázalo, že sa u nich neprejavuje demencia, cukrovka a ľudia žijú dlhšie. Vedci to pripisujú flavonoidom, predovšetkým epikatechínu.

„Diéta bohatá na flavonoly, ktoré sa nachádzajú aj v kakau, môže mať reverzívne účinky na srdcovo-cievne ochorenia,“ hovorí správca Slovenskej nadácie srdca Gabriel Kamenský. „Ukazuje sa, že potraviny obohatené o kakao môžu viesť k redukcii krvného tlaku,“ dodáva.


Mohlo by vás zaujímať: Prídeme o milovanú čokoládu? O pár rokov zmizne, môžu za to klimatické zmeny


Kakao povzbudí

Hnedý prášok má tiež povzbudzujúce vlastnosti. Je to zásluha kofeínu a teobromínu, látok, ktoré dodávajú energiu. Kakao je tak ideálnym ranným nápojom, ktorý pomáha prebudiť sa a dodať sily pre zvyšok dňa. Teobromín zároveň bojuje proti únave a urýchľuje regeneráciu organizmu po telesnom či duševnom výkone.

Treba však pamätať, že kakao je pomerne kalorické, nemalo by sa preto piť s cukrom, ten je najlepšie nahradiť medom alebo sirupom z agáve. Gabriel Kamenský zároveň odporúča vymeniť kravské mlieko sójovým nápojom. Ak chcete pripraviť kakao, ktoré pripomína nápoj z Južnej Ameriky, pridajte doňho napríklad vanilku, kardamon, škoricu alebo kajenské korenie.

Náš tip: Kakao nie je vhodné len na pitie. Okrem koláčov ho v kuchyni môžete využiť aj pri pečení mäsa, napríklad hovädzieho, bravčového alebo kačky.


Máte radi kakao? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Filip, SITA

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close