Hoci národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky, aj plnená paprika patrí ku klasikám, ktoré si radi doprajeme a nikdy nesklamú. Okrem nás ju milujú tiež Česi, Maďari, ale aj štáty na Balkáne. Výhodou plnenej papriky je, že je jednoduchá a dá sa pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Dokonca aj bez mäsa alebo na studeno.
Hoci národným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky, aj plnená paprika patrí ku klasikám, ktoré si radi doprajeme a nikdy nesklamú. Okrem nás ju milujú tiež Česi, Maďari, ale aj štáty na Balkáne. Výhodou plnenej papriky je, že je jednoduchá a dá sa pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Dokonca aj bez mäsa alebo na studeno.
Plnená paprika
Potrebujeme:
- 1 kg pomletého bravčového pliecka
- 1 vajce
- 200 g paradajok
- 500 ml paradajkového pretlaku
- dostatočne veľké papriky
- 150 g ryže
- 1 cibuľu
- cukor
- bobkový list
- soľ a čierne korenie
- mletú červenú papriku
Postup: Ryžu uvaríme a necháme ju vychladnúť. Do mletého mäsa pridáme vajíčko, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Následne vmiešame ryžu. Vytvoríme zmes, ktorou budeme plniť papriky. Z nich vyberieme jadierka. Paradajky nakrájame na malé kúsky a uvaríme ich v hrnci spolu s paradajkovým pretlakom, ktorý jemne osolíme. Pridáme tiež lyžičku cukru, bobkový list a celú cibuľu. Necháme pomaly prevrieť a následne v pretlaku varíme naplnené papriky. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, rozriedime ju trochou vody. Varíme pomaly na slabšom ohni, aby sa omáčka nepripaľovala. Ak nám ostalo ešte mäso s ryžou, vytvarujeme guľky a varíme ich v omáčke. Na záver môžeme ešte omáčku zahustiť zátrepkou. Podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Mohlo by vás zaujímať: Paprika je plná zdravia: Vyskúšajte niektorý z našich receptov!
Plnená paprika bez mäsa
Potrebujeme:
- 100 g sójovej drte
- 300 g ryže
- 1 vajce
- 1 cibuľu
- hladkú múku
- 500 g paradajkového pretlaku
- papriky
- petržlenovú vňať
- soľ a čierne korenie
- cukor
Postup: Papriky umyjeme a zbavíme jadierok. Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Sójovú drť zalejeme vriacou vodou a dochutíme soľou a korením podľa chuti (môžeme k vode pridať aj kockový bujón alebo vegetu). Po pár minútach precedíme. Pridáme k nej ryžu, vajce, najemno pokrájanú petržlenovú vňať a vytvoríme plnku. Dosolíme a dokoreníme čiernym korením alebo mletou červenou paprikou. Zmesou plníme papriky. V hrnci si pripravíme zápražku, ktorú zalejeme vodou. Pridáme k nej paradajkový pretlak, dodáme soľ, cukor a celú cibuľu. Poctivo miešame, aby sa omáčka nepripaľovala a nerobili sa v nej hrudky. V omáčke varíme plnené papriky a guľky zo zvyšku plnky na miernom ohni.
Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne
Studené plnené papriky
Potrebujeme:
- 5 paprík
- 1 cibuľu
- 100 g salámy alebo inej údeniny
- 100 g masla
- 150 g bryndze
- pažítku
Postup: Cibuľu a pažítku pokrájame nadrobno, rovnako na malé kúsky nakrájame aj kúsky údeniny. Zmiešame s maslom a bryndzou. Umyté papriky zbavíme jadierok a plníme pripravenou zmesou. Cez noc ich necháme odpočívať v chladničke, aby zmes stuhla. Podávame napríklad ako predjedlo, buď v celku, alebo nakrájané na malé kolieska.
Aké recepty na plnenú papriku poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na