Taliani nepreslávila len pizza a cestoviny. Slnečná stredomorská krajina má výbornú gastronómiu, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie kuchyne vôbec. Šalát Panzanella je toho dôkazom.
Potrebujeme
- 1 kg paradajok (ideálne rôznej kombinácie, ako sú cherry, klasické, žlté a podobne)
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 uhorky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- hrsť čerstvej bazalky
- čerstvé oregano
- štipka soli
- 1 PL vínneho octu
- strúhaný parmezán alebo mozarella
- 3 veľké krajce chleba (ideálne talianskeho)
Postup
- Ako prvé umyjeme paradajky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Dáme ich do misy spolu so šťavou. Paradajky osolíme a zalejeme olivovým olejom.
- Pridáme zvyšok nakrájanej zeleniny. Polejeme vínnym octom.
- Chlieb nakrájame na menšie kocky a sprudka opečieme na kvapke olivového oleja. Pridáme do šalátu a zamiešame.
- Nezabudneme na čerstvé bylinky, ktoré šalát nádherne prevoňajú. Vrch šalátu zasypeme podľa chuti strúhaným parmezánom. Dáme do chladničky na 30 minút až 1 hodinu a môžeme podávať.
Zdieľať na