FOTORECEPT Sedliacka šošovica s údeným mäsom: Klasika, ktorú milujeme celé generácie

Šošovicová polievka fotorecept

Šošovicová polievka je v slovenskej kuchyni klasikou (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Zo šošovice u nás doma veľmi radi varíme. Nielen, že ide o mimoriadne variabilnú surovinu, je aj nízkotučná a preto vhodná do akejkoľvek diétnej stravy.

Postup

  • 1 balík šošovice
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g údeného karé
  • 4 zemiaky
  • nové celé korenie
  • bobkový list
  • celé korenie
  • 1,5 dcl mlieka
  • 2 PL múky
  • 1 rastlinná smotana

Postup

Balík šošovice namočíme na noc do hrnca s vodou.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Cibuľku nasekáme na drobno. Osmažíme na troche olivového oleja.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď bude cibuľa opražená do zlatista, pridáme nakrájanú mrkvu. Restujeme asi 5 minút.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Do hrnca pridáme cesnak, ktorý sme si nakrájali nadrobno. Restujeme asi minútu a pridáme nakrájané údené karé.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Na rad prichádza šošovica. Pomiešame a zalejeme vodou. Do hrnca tiež pridáme celé čierne korenie, ideálne do nádobky na sypaný čaj. Pridáme tiež nové celé korenie, bobkový list a osolíme.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Pridáme nakrájané zemiaky ešte a varíme, kým nie je šošovica mäkká. Pred koncom pridáme múku rozrobenú v mlieku a v smotane na varenie. Počkáme, kým polievka zovrie, premiešame a odstavíme. Dobrú chuť!

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame