Po štíhlom lete prišla tučná jeseň a zo všetkých strán nás pokúša legendárne kombo – kačka, lokša, kapusta. Existujú však ďalšie dobré recepty na delikátne kačacie mäso. A to bez rizika, že utrpí naše sebavedomie.
Kačka vykúpaná v pomarančovej šťave, podávaná so sezónnou zeleninou je lahôdka, ktorú neodmietne gurmán ani fanúšik zdravej stravy.
Potrebujeme:
- 1 ks kačacích pŕs
- 1 zelenú papriku
- 1/2 malej tekvice
- 1 hlávku cesnaku
- 1 pomaranč
- 1 lyžicu sójovej omáčky
- 1 lyžičku medu
- 1 čili papričku
- čerstvý zázvor
- čerstvý alebo sušený koriander
- čierne mleté korenie
- soľ
- olivový olej
Postup:
Kačacie prsia stiahneme z kože, umyjeme a vysušíme. Do misky vytlačíme šťavu z pomaranča, pridáme sójovú omáčku, med, lyžicu oleja a vymiešame. Pridáme nasekanú čili papričku a koriander, kúsok postrúhaného zázvoru, korenie a opäť premiešame. Mäso vložíme do marinády, poobraciame, aby bol pokrytý každý kúsok, prikryjeme pokrievkou a dáme na noc do chladničky.
Na druhý deň vyberieme mäso z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Zatiaľ pripravíme zeleninu. Tekvicu umyjeme, nakrájame, potrieme olejom, korením, soľou a dáme do zapekacej misy s papierom na pečenie. Cesnak rozoberieme na strúčiky, očistíme a pridáme k tekvici. Zeleninu dáme piecť približne na 20 minút pri teplote 200 °C.
Rozpálime panvicu, pridáme trocha oleja a prsia sprudka opečieme z oboch strán. Keď sa mäso zatiahne, podlejeme zvyšnou marinádou, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom plameni 10 minút. Hotové prsia vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
Upečenú zeleninu nakrájame na väčšie kusy, dáme do panvice s výpekom z kačky, pridáme nakrájanú papriku a restujeme. Len toľko, aby sa paprika zohriala a zelenina nasiakla chute z výpeku.
Kačacie prsia nakrájame na plátky, preložíme na tanier a podávame s teplým tekvicovým šalátom, dozdobeným čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní