Lahodná a krémová omáčka, ktorá vyplní cestoviny zapečené v cukete, sa stane vaším obľúbeným rýchlym obedom alebo večerou. Pretože syrová chuť cestovín presvedčí aj vyberavých jedákov a vďaka tomuto receptu dostanú do úst aj viac zeleniny.
Mac and Cheese cestoviny sú populárne v anglicky hovoriacich krajinách (Anglicko, Amerika, Austrália alebo Nový Zéland). Zaujímavosťou je, že toto typické a obľúbené americké jedlo pochádza z dvoch európskych exportovaných surovín – syra a cestovín. Ak ste Mac and Cheese ešte neochutnali, vyskúšajte trochu odľahčenú verziu s cuketou.
Potrebujeme
- 4 veľké cukety prekrojené na polovicu
- 3 PL rozpusteného masla
- soľ a čierne korenie
- 1 malá cibuľa nadrobno nakrájaná
- 4 prelisované strúčiky cesnaku
- ¾ ČL údenej papriky
- ½ ČL horčice
- ¼ ČL kajenského korenia
- ¼ ČL čerstvo postrúhaného muškátového orieška
- 170 g cestovín typu kolienka
- 2 a ¼ šálky plnotučného mlieka
- ¼ šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky strúhaného syra typu cheddar
- 1 šálka nastrúhaného syra polomäkkého typu (ale môže byť aj gouda alebo viacpercentný eidam)
Postup
Cestoviny zapečené v cukete pripravíme tak, že najskôr vydlabeme cukety a vnútra nakrájame na malé kocky. Rúru predhrejeme na 180 ºC a potom vložíme lodičky z cukiet, ktoré potrieme ½ rozpusteného masla, posolíme a okoreníme ich. Pečieme do mäkka asi 15 minút.
Medzitým do hrnca pridáme zvyšné maslo, kocky cukety, cibuľu, cesnak, 1 ČL soli, ½ ČL čierneho korenia, papriku, horčicu, kajenské korenia a muškátový oriešok. Za častého miešania varíme 10 až 12 minút, kým nebude zmes mäkká a krémová.
Potom pridáme do hrnca kolienka, mlieko, smotanu na šľahanie a privedieme k varu. Často miešame a asi po 6 minútach odstavíme z variča. Postupne vmiešame oba druhy syra. Zmesou naplníme cuketové lodičky a pečieme ešte 15 až 18 minút.
Zdieľať na