Používate náhrady cukru? Pozor, toto umelé sladidlo môže byť rizikové pre vaše zdravie!

Sladidlo erytritol ako náhrada cukru

Sladidlo erytritol sa spája s rizikom vážnych ochorení (Zdroj: Unsplash/Alexander Grey)

Je sladidlo erytritol skutočne zdravá náhrada cukru? To je otázka, ktorú si teraz môžeme klásť mnohí. Kto sa zaujíma o zdravý životný štýl, často hľadá a využíva alternatívne zdroje. Jedným z nich, je aj cukrový alkohol erytritol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch ovocia. Priemyselne sa vyrába pomocou fermentácie glukózy. To všetko znie v jeho prospech, lenže nová štúdia odhalila súvislosť so vznikom vážnych ochorení.

Sladidlo erytritol nie je tak zdravé, ako sa prezentovalo

Náhrada cukru erytritol sa často používa do produktov so znížením obsahom sladidiel alebo keto produktov. Podľa novej štúdie uverejnenej v žurnále Nature Medicine sa našla spojitosť so zrážaním krvi, mŕtvicou, srdcovým infarktom a smrťou. „Stupeň rizika nebol mierny“, povedal vedúci autor štúdie Dr. Stanley Hazen z Centra pre kardiovaskulárnu diagnostiku Clevelandskej kliniky.

Ľudia s existujúcimi rizikovými faktormi pre srdcové choroby, ako je cukrovka, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu alebo mozgovej príhody, ak mali najvyššie hladiny erytritolu v krvi. Dodatočný výskum odhalil, že erytritol zrejme spôsobuje rýchlejšie zrážanie krvných doštičiek. Zrazeniny sa tak môžu odlomiť a putovať do srdca (čo spôsobí infarkt) alebo do mozgu (čo spôsobí mŕtvicu). Odborníci sa zhodli, že je potrebný ďalší výskum, ktorý bude uskutočnený na jedincoch bez predispozície na spomínané ochorenia.

Čo je erytritol?

Rovnako ako sorbitol a xylitol, aj erytritol je cukrový alkohol, teda sacharid prirodzene sa vyskytujúci v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Má asi 70 % sladivosť cukru a je považovaný za náhradu cukru s takmer nulovými kalóriami. Umelo vyrobený erytritol nemá žiadnu chuť, nezvyšuje hladiny cukru v krvi a má menší laxatívny účinok ako niektoré cukrové alkoholy.

Dr. Hazen sa vyjadril: „Erytritol sa stal srdcovou záležitosťou potravinárskeho priemyslu, mimoriadne populárnou prísadou do keto a iných nízkosacharidových produktov predávaných ľuďom s cukrovkou.“

Problémom erytritolu je jeho podiel vo výrobkoch. Napríklad stévia má stonásobne vyššiu sladivosť ako cukor, a preto je potrebné len malé množstvo z nej. V produktoch s erytritolom je prevažná časť tohto sladidla, pretože dodáva kryštalický vzhľad podobný cukru a textúru, ktorú spotrebitelia očakávajú.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Trápi vás po sviatkoch zlé trávenie alebo vás páli záha? Dajte si niektorý z týchto nápojov, ktoré vám uľavia!

Nečakaný objav

Cieľom štúdie bol nájsť neznáme chemikálie alebo zlúčeniny v krvi človeka, ktoré by mohli predstavovať riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice v nasledujúcich rokoch. Náhodný objav spojený s eytritolom vedci nehľadali a ani nečakali. Odhalili však jednu látku, ktorá zodpovedala ich nárokom a identifikovali ju ako erytritol. Ľudské telo prirodzene vytvára erytritol, ale nie v tak vysokých hladinách, ktoré namerali výskumom.

V záverečnej časti štúdie osem zdravých dobrovoľníkov vypilo nápoj s 30 g erytritolu. Toto množstvo zodpovedá zjedeniu pol litrovej keto zmrzliny. Počas nasledujúcich troch dní sledovali hladiny erytritolu a riziko zrážanlivosti u týchto zdravých jedincov. Výsledkom bola tisícnásobne zvýšená hladina nad prah potrebný na spustenie a zvýšenie rizika zrážanlivosti počas týchto dní. Štúdiu je potrebné doplniť, ale veda by tejto látke určite mala venovať zvýšenú pozornosť.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame