Testovaný med z Tatranského národného parku (TANAP-u) dostal najvyššiu známku kvality. Na kvalitu tatranského produktu sa v rámci súťaže pozreli experti, ktorí ho v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave podrobili mikrobiologickým skúškam i fyzikálno-chemickým analýzam. Informovala o tom Správa TANAP-u.
Medovicový med otestovali aj vedci z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied. Tí sa zamerali hlavne na jeho celkovú antibakteriálnu aktivitu voči zlatému stafylokokovi.
„Výsledkom je, že tatranské včely si vyslúžili známku kvality „GOLD“, testovaný med z TANAP-u má najvyšší antibakteriálny potenciál,“ uvádza Správa TANAP-u. Ochranárov potešil fakt, že toto „vysvedčenie“ potvrdzuje zmysel plánov na rozšírenie aktivity okolo včelárstva v najväčšom slovenskom národnom parku.
Správa TANAP-u by pod značkou TANAP chcela predávať med a ďalšie produkty. Okrem toho si dáva za cieľ rozšíriť ekovýchovu. „Návštevníkom by sme mohli vysvetliť priamo na mieste celú alchýmiu o včelách až po produkciu medu, lebo mnohé deti si možno myslia, že keď med kúpia v hypermarkete, tak ho nejaký reťazec aj vyrába. Deťom sa bude v rámci envirovýchovy venovať náš pracovník, ktorý im celý proces vysvetlí priamo na Cabalovej lúke,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.
Ak sa tento zámer podarí, návštevníkom podľa neho pribudne ďalšia zaujímavá aktivita. V Tatranskej Lomnici a okolí si ju budú môcť vychutnať spolu s prehliadkou múzea a botanickej záhrady.
Zdieľať na
Zdieľaní