Jahody nepochybne patria medzi najobľúbenejšie ovocie. A keďže sa dá práve v tomto čase kúpiť na tržniciach alebo v obchodoch čerstvá úroda, ďalší nápad na ich spracovanie padne určite vhod. Sušené jahody z trúby chutia šťavnato ako cukríky, no sú oveľa zdravšie. Postup na ich prípravu je pritom naozaj jednoduchý.
Potrebujeme
900 g čerstvých jahôd
1 ČL citrónovej šťavy
4 PL trstinového cukru
Postup
Jahody podľa ich veľkosti prekrojte na polovicu alebo na štvrtiny.

Rúru predhrejte na 80 °C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.
Jahody spolu s cukrom a citrónovou šťavou zmiešajte v miske. Nechajte na izbovej teplote postáť aspoň pol hodinu, pokým jahody nepustia šťavu.
Ovocie rozložte v jednej vrstve na plechy.

Sušte 2 – 3 hodiny v rúre, pričom dvierka nechajte pootvorené. Každú pol hodinu plechy vymeňte, aby sa v oboch jahody rovnomerne usušili.
Hotové jahody by mali mať stmavnuté okraje a lepkavú textúru.

Pred uskladnením ich nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. V chladničke vám v nádobke vydržia 2 týždne.
Zdieľať na