Sviečková na smotane poteší všetkých gurmánov: Poznáme tradičný, ale aj rýchly spôsob prípravy

Sviečká na smotane

Sviečká na smotane (Zdroj: GettyImages)

Česká sviečková omáčka je pre mnohých kulinárnym zážitkom a často tiež povinnou jazdou pri návšteve našich západných susedov. Sviečková na smotane však nikdy nechutí celkom rovnako, neexistuje teda úplne univerzálny recept.

Česká sviečková omáčka je pre mnohých kulinárnym zážitkom a často tiež povinnou jazdou pri návšteve našich západných susedov. Sviečková na smotane však nikdy nechutí celkom rovnako, neexistuje teda úplne univerzálny recept. Za všetko hovorí už len to, že zo sviečkovej pečene, kvôli vysokej cene, tento pokrm pripravuje už pomerne zriedkavo. Často ju tak nahrádza hovädzie plece, známe aj ako falošná sviečková. Okrem tohto receptu sa však môžete inšpirovať aj postupmi na rýchlu hydinovú „sviečkovú.“

Náš tip: Medzi druhy mäsa, ktoré sú vhodné k sviečkovej omáčke patrí tiež mäso z diviaka, srny alebo králika. Z bravčového sa odporúča plece.

Hovädzia falošná sviečková na smotane

Potrebujeme:

  • 1 kg falošnej sviečkovej
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 6 mrkiev
  • 3 petržleny
  • 1 zeler
  • soľ
  • olej
  • 50 g masla
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • jeden citrón
  • cukor
  • 200 ml sladkej smotany

Postup: Kus mäsa prešpikujeme menšími nakrájanými kúskami slaniny. Mäso nasolíme a zviažeme niťou. Na oleji ho opečieme zo všetkých strán. Zvyšok slaniny nakrájame na kocky, spolu s koreninovou zeleninou a cibuľou. Na oleji ju opražíme do zlatista. Ak sa začne cibuľa páliť, podlejeme ju trochou vody alebo vývarom. Pridáme tiež korenie a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Zalejeme vodou alebo vývarom a pridáme celý ošúpaný citrón bez kôstiek. Dodáme horčicu, poctivo zamiešame a k zelenine vrátime mäso. Varíme dokým nie je mäkké, minimálne však hodinu, najčastejšie 1,5 hodiny. Následne mäso vyberieme a omáčku buď prepasírujeme alebo zbavíme korenia. Rozmixujeme ručným mixérom, pridáme smotanu a v prípade potreby tiež viac vody, aby mala omáčka lepšiu konzistenciu. Ochutiť ju  môžeme kúskom masla, cukrom alebo soľou. Z mäsa odstránime niť, nakrájame na plátky a podávame s knedľou, rezom citróna, brusnicami a šľahačkou.

Náš tip: Aby sa smotana v sviečkovej nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc variaceho omáčky, aby sa jednotlivé teploty priblížili.

Rýchla „sviečková“ s hydinou

Potrebujeme:

  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ¼ zeleru
  • 1 cibuľu
  • 100 g masla
  • 200 g slaniny
  • vývar
  • bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • 100 ml sladkej smotany
  • hladkú múku
  • šťavu z ½ citrónu
  • kuracie alebo morčacie prsia

Postup: Príprava rýchlej sviečkovej je podobná, ako v prípade tej hovädzej. Pomôže nám však niekoľko skratiek. Nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu si spolu so slaninou a cibuľou opražíme do zlatista, podlievame ju vývarom alebo aspoň bujónom z kocky. Okoreníme celým korením a bobkovými listami. Varíme, kým zelenina nezmäkne, čo je približne 20 minút. Korenie vyberieme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme citrónovú šťavu a smotanu zmiešanú s trochou hladkej múky, ktorá nám omáčku pomôže zahustiť. Prevaríme a necháme chvíľu odstáť. Medzitým si na prírodno opečieme na panvici morčacie alebo kuracie prsia. Podávame s cestovinami.

Zdroj: plnielanu.sk, publicdomainpictures.net, Milan
Odporúčame