Recept na dnes: Šťavnatá živánska z alobalu, stačí rozbaliť a hneď sa zbiehajú slinky!

recept živánska

Voňavá živánska je recept na začiatok leta (Zdroj: GettyImages)

Pravdepodobne sa zhodneme, že leto patrí opekačke, grilovaniu a chvíľam v prírode a na čerstvom vzduchu. Vôňa horiaceho dreva v ohni a žravých uhlíkov má svoju neopísateľnú atmosféru. Kedy ste naposledy opekali vy? Preneste do kuchyne kúsok z vašich spomienok a pripravte najväčšiu špecialitu, tradične pripravovanú pochúťku v tlejúcej pahrebe – živánsku.

Živánska zožala najväčšiu slávu v 60. a 70. rokoch a v nejednom pamätníkovi vyvolá nostalgiu. História živánskej však siaha oveľa ďalej, do čias, kedy ju kočovné kmene pripravovali vo vyhĺbenej jame. Dnes ju upečiete aj doma na plechu ale najlepšie chutí zabalená do alobalu. Šťavnaté mäso, prevoňané kúskom klobásky a neodmysliteľné zemiaky. Dajte klasike novú podobu a skúste živánsku uvariť podľa nášho receptu.

Budeme potrebovať:

  • 500 g bravčovej krkovičky
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice horčice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g slaniny
  • 1 pikantnú klobásu
  • 800 g zemiakov
  • 1 čerstvú červenú papriku
  • 2 veľké cibule
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička údenej červenej papriky
  • pár vetvičiek rozmarínu
  • 2 čili papričky
  • 1 lyžička údenej červenej papriky

Postup:

Krkovičku nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm, potrieme olejom, horčicou, prelisovaným cesnakom a dáme do chladničky, najlepšie na celú noc.

Na druhý deň pripravíme ostatné suroviny. Slaninu nakrájame na kocky, klobásu na kolieska, očistené zemiaky a cibuľu na plátky. Čerstvá paprika bude pekne vyzerať, keď ju nakrájame na pásiky.

Môžeme urobiť jeden veľký balíček alebo pripravíme samostatné porcie. V každom prípade budeme potrebovať veľký kus alobalu aby bolo všetko poriadne zabalené.

Nachystané suroviny postupne prekladáme na alobal. Začneme slaninou, pokračujeme zemiakmi, klobásou, marinovanou krkovičkou, cibuľou a zakončíme čerstvou paprikou. Takto postupujeme, kým minieme všetky ingrediencie. Každú vrstvu jemne osolíme, okoreníme. Vrch poprášime rascou, údenou paprikou a ozdobíme vetvičkami rozmarínu a nasekanou čili papričkou.

Alobal dôkladne poskladáme, aby sme neprišli o šťavu a vzduch vytlačíme. Vďaka tomuto malému triku sa mäso nebude dusiť, ale piecť.

V pahrebe by bola živánska hotová asi za 40 minút. V rúre bude potrebovať o 10 minút viac. V oboch prípadoch je však výsledok rovnaký: Balíček, plný omamných vôní a fantastických chutí.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame