Zmrzlina je jedným zo symbolov leta. Sladká, lahodná, osviežujúca – milujú ju nielen deti, ale aj dospelí. Lahodnú mrazenú pochúťku si pripravíte aj doma, a to dokonca bez zmrzlinovača. Bez farbív a konzervantov, len čerstvé ovocie. Inšpirujte sa našimi overenými receptami. Na svoje si prídu milovníci smotanovej či jogurtovej klasiky, ale aj ľahkých sorbetov a granity.
Jahodovo-smotanová
Potrebujeme:
500 g hustej kyslej smotany
500 g zrelých jahôd
200 g krupicového cukru
200 g bielej čokolády
Postup:
Odstopkované jahody rozmixujeme spolu s cukrom na hladké pyré. Postupne ho zašľaháme do smotany. Prelejeme do misy a na približne jednu až dve hodiny odložíme do mrazničky. Potom vyberieme, premiešame, aby sa kryštáliky ľadu dostali dovnútra, a opäť dáme na hodinu mraziť. Premiešame, preložíme do uzatvárateľnej nádoby, a necháme v mrazničke na noc. Zmrzlinu je vhodné vybrať z mrazničky asi 15 minút pred podávaním. Servírujeme v kopčekoch, ktoré vytvoríme malou naberačkou namočenou do teplej vody.
Skvelé fit recepty na každý deň: Pozrite si túto šikovnú knihu od Martinus.sk
Jogurtovo-malinová
Potrebujeme:
120 g malín
100 ml mlieka
400 g gréckeho jogurtu
med
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
Postup:
Maliny rozmixujeme dohladka a precedíme. Jogurt dôkladne vymiešame s mliekom, vanilkovým extraktom a medom (množstvo dáme podľa chuti), vlejeme do nádoby a vložíme do mrazničky. Približne po hodine vyberieme, premiešame, vlejeme malinové pyré a opäť jemne premiešame. Môžeme použiť opačný koniec lyžice a vytvoriť mramorový efekt. Kto nepotrebuje celkom hladkú zmrzlinu, môže do nej pridať aj pár celých malín. Necháme mraziť ešte aspoň dve hodiny, ideálne celú noc.
Mohlo by vás zaujať: Domáca zmrzlina pre mlsné jazýčky: Vyskúšajte karamelovú, čokoládovú či citrónovú
Melónový nanuk
Potrebujeme:
300 g dužiny zrelého vodného melóna
100 g ríbezlí
150 g hustého bieleho jogurtu
50 g studenej minerálky
med
Postup:
Ríbezle umyjeme, jemne osušíme a otrháme. Melón zbavím jadierok a rozmixujeme spolu s minerálkou, medom a jogurtom. Vmiešame guľôčky ríbezlí a zmes rozlejeme do nádobiek na mrazenie. Môžeme použiť špeciálne formičky na zmrzlinu, ale pokojne aj obyčajné kelímky od jogurtu alebo šálky na kávu. Pred úplným zamrazením nezabudnite vopchať do zmrzliny paličky.
Mohlo by vás zaujať: Horúce leto si pýta domácu zmrzlinu: Pripravte ju jednoducho, rýchlo a bez chémie
Ovocná granita
Potrebujeme:
750 g letného ovocia (jahody, maliny, ostružiny…)
130 g krupicového cukru
šťavu z 1 citrónu
Postup:
Ovocie očistíme, pokrájame, zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Necháme zovrieť 300 ml vody a nalejeme na ovocie. Premiešame, aby sa cukor rozpustil, a necháme pozvoľna vychladnúť. Potom všetko dohladka rozmixujeme a prepasírujeme cez sito. Nalejeme do mraziacej nádoby, prikryjeme fóliou, a dáme do mrazničky. Keď začnú okraje zamŕzať, vidličkou ľadové kryštáliky rozbijeme na menšie. Vrátime do mrazničky a postup ešte asi trikrát opakujeme, vždy po polhodine zmes vidličkou premiešame. Pred podávaním nechajte granitu povoliť, môžete ju premixovať ručným mixérom alebo rozdrviť v pevnejšom vrecku tĺčikom na mäso. Podávame vo vychladených miskách.
Jahodovo-malinový sorbet
Potrebujeme:
300 g malín
400 g jahôd
100 g mletého cukru
2 bielky
1 lyžičku pomarančovej kôry, trochu pomarančovej šťavy
Postup: Ovocie si očistíme a rozmixujeme. Pridáme trochu pomarančovej šťavy a nastrúhanej kôry a primiešame cukor. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý opatrne vmiešame k ovocnej zmesi. Dáme do mrazničky. Sorbet by sme mali každej pol hodiny vybrať, vymixovať a znovu dať mraziť – takto treba postupovať približne tri hodiny. Podávame v pohári na stopke, ozdobené lístkom mäty.
Chcete čítať viac takýchto receptov? Sledujte nás aj na Facebooku!
Zdieľať na