Taliansko na tanieri: Mozzarellová nátierka, kuracie kapsy aj horúca panvička

Mozzarella

Nátierka z mozzarelly zachutí aj vám (Zdroj: GettyImages)

Aj vy máte radi jemnú chuť mozzarelly? Stačí pridať paradajky, listy bazalky, zľahka okoreniť, pokvapkať olivovým olejom či balzamikovým octom a chutná večera je na svete. K tomu pohárik vína a o dokonalú prímorskú atmosféru je postarané. Talianska syr má však aj iné využitie – vyskúšajte recepty na nátierku, hlavné jedlo aj teplú večeru.

Nátierka z mozzarelly

Budeme potrebovať:

– 2 mozzarelly (2 x 125 g)
– 50 g šunky
– 1 menšiu červenú cibuľu
– 1 strúčik cesnaku
– 2 ČL horčice
– 3 PL majonézy
– 2 PL kyslej smotany
– 7-8 lístkov čerstvej bazalky

Postup: Šunku aj cibuľu nakrájame na jemné kúsky, mozzarellu nastrúhame na väčšom strúhadle. Vložíme do misky, pridáme prelisovaný cesnak, horčicu, majonézu, kyslú smotanu a posekané lístky bazalky. Premiešame, dochutíme soľou podľa chuti a podávame s čerstvým pečivom, jednohubkami alebo hriankami.


Vychutnajte si najlepšie ľudové hity v podaní Kandráčovcov, už 19. júla: Lístky na koncert kúpite na Predpredaj.sk


Zemiaky s mozzarellou na panvici

Budeme potrebovať:

– 0,5 kg zemiakov
– 1 mozzarellu
– 100 g šunky
– 2 vajíčka
– soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku
– olivový olej
– bazalku a čerstvé paradajky na dozdobenie

Postup: Zemiaky očistíme od šupiek a nakrájame na kolieska. Dáme ich uvariť do osolenej vody. Nemusia byť v horúcej vode dlho, aby sa príliš nerozvarili. Medzitým šunku nakrájame na jemné kúsky a zmiešame s vyšľahanými vajíčkami. Na panvici rozohrejeme olivový olej, zemiakové kolieska mierne opečieme z oboch strán. Osolíme, okoreníme a poprášime mletou paprikou. Prelejeme vajíčkovo-šunkovou zmesou a zmiernime oheň. Zasypeme nastrúhanou mozzarellou celú vrchnú vrstvu. Na pomalom plameni dopekáme, kým sa mozzarella pekne súvisle neroztopí.


Mohlo by vás zaujať: Taliansko môže byť gurmánskym zážitkom: Ktoré dobroty tam určite treba vyskúšať?


Kuracie kapsy plnené figami a mozzarellou

Budeme potrebovať:

– 4 kuracie prsné rezne
– 4 čerstvé figy (alebo 6 sušených)
– 150 ml bieleho vína
– 4 plátky prerastenej slaninky
– 1 červenú cibuľu
– 1 mozzarellu
– 1 PL medu
– soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, sušený tymián
– rastlinný olej

Postup: Kuracie prsné rezne narežeme, naklepeme, mierne osolíme a z oboch strán potrieme olejom. Pripravíme si plnku. Patria do nej figy, slaninka aj mozzarella, ktoré nakrájame na rovnomerné kúsky. Primiešame aj cibuľku nakrájanú najemno. Osolíme, okoreníme a prilejeme 50 ml bieleho vína. Premiešame a necháme min. 20 minút odstáť. O chvíľu neskôr pokračujeme s plnením kuracieho mäsa.

Na polovicu rezňa dáme 1 kopcovitú lyžicu plnky, preložíme druhou časťou a zachytíme drevenými špáradlami. Z vrchnej strany mäso poprášime mletou červenou paprikou a tymiánom. Do hlbšej panvice dáme rozohriať olej. Plnené kapsy opečieme na oleji z každej strane cca 5 minút. Následne podlejeme 100 ml vína, 100 ml vody, pridáme 1 PL medu, prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 – 20 minút. Na záver mierne dosolíme. Šťavou môžeme mäso na tanieri preliať. Podávame s ryžou a zeleninovou oblohou.


Skvelé fit recepty na každý deň: Pozrite si túto šikovnú knihu od Martinusu





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame