Taliansko na tanieri: Mozzarellová nátierka, kuracie kapsy aj horúca panvička

Mozzarella

Nátierka z mozzarelly zachutí aj vám (Zdroj: GettyImages)

Aj vy máte radi jemnú chuť mozzarelly? Stačí pridať paradajky, listy bazalky, zľahka okoreniť, pokvapkať olivovým olejom či balzamikovým octom a chutná večera je na svete. K tomu pohárik vína a o dokonalú prímorskú atmosféru je postarané. Talianska syr má však aj iné využitie – vyskúšajte recepty na nátierku, hlavné jedlo aj teplú večeru.

Nátierka z mozzarelly

Budeme potrebovať:

– 2 mozzarelly (2 x 125 g)
– 50 g šunky
– 1 menšiu červenú cibuľu
– 1 strúčik cesnaku
– 2 ČL horčice
– 3 PL majonézy
– 2 PL kyslej smotany
– 7-8 lístkov čerstvej bazalky

Postup: Šunku aj cibuľu nakrájame na jemné kúsky, mozzarellu nastrúhame na väčšom strúhadle. Vložíme do misky, pridáme prelisovaný cesnak, horčicu, majonézu, kyslú smotanu a posekané lístky bazalky. Premiešame, dochutíme soľou podľa chuti a podávame s čerstvým pečivom, jednohubkami alebo hriankami.


Vychutnajte si najlepšie ľudové hity v podaní Kandráčovcov, už 19. júla: Lístky na koncert kúpite na Predpredaj.sk


Zemiaky s mozzarellou na panvici

Budeme potrebovať:

– 0,5 kg zemiakov
– 1 mozzarellu
– 100 g šunky
– 2 vajíčka
– soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku
– olivový olej
– bazalku a čerstvé paradajky na dozdobenie

Postup: Zemiaky očistíme od šupiek a nakrájame na kolieska. Dáme ich uvariť do osolenej vody. Nemusia byť v horúcej vode dlho, aby sa príliš nerozvarili. Medzitým šunku nakrájame na jemné kúsky a zmiešame s vyšľahanými vajíčkami. Na panvici rozohrejeme olivový olej, zemiakové kolieska mierne opečieme z oboch strán. Osolíme, okoreníme a poprášime mletou paprikou. Prelejeme vajíčkovo-šunkovou zmesou a zmiernime oheň. Zasypeme nastrúhanou mozzarellou celú vrchnú vrstvu. Na pomalom plameni dopekáme, kým sa mozzarella pekne súvisle neroztopí.


Mohlo by vás zaujať: Taliansko môže byť gurmánskym zážitkom: Ktoré dobroty tam určite treba vyskúšať?


Kuracie kapsy plnené figami a mozzarellou

Budeme potrebovať:

– 4 kuracie prsné rezne
– 4 čerstvé figy (alebo 6 sušených)
– 150 ml bieleho vína
– 4 plátky prerastenej slaninky
– 1 červenú cibuľu
– 1 mozzarellu
– 1 PL medu
– soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, sušený tymián
– rastlinný olej

Postup: Kuracie prsné rezne narežeme, naklepeme, mierne osolíme a z oboch strán potrieme olejom. Pripravíme si plnku. Patria do nej figy, slaninka aj mozzarella, ktoré nakrájame na rovnomerné kúsky. Primiešame aj cibuľku nakrájanú najemno. Osolíme, okoreníme a prilejeme 50 ml bieleho vína. Premiešame a necháme min. 20 minút odstáť. O chvíľu neskôr pokračujeme s plnením kuracieho mäsa.

Na polovicu rezňa dáme 1 kopcovitú lyžicu plnky, preložíme druhou časťou a zachytíme drevenými špáradlami. Z vrchnej strany mäso poprášime mletou červenou paprikou a tymiánom. Do hlbšej panvice dáme rozohriať olej. Plnené kapsy opečieme na oleji z každej strane cca 5 minút. Následne podlejeme 100 ml vína, 100 ml vody, pridáme 1 PL medu, prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 – 20 minút. Na záver mierne dosolíme. Šťavou môžeme mäso na tanieri preliať. Podávame s ryžou a zeleninovou oblohou.


Skvelé fit recepty na každý deň: Pozrite si túto šikovnú knihu od Martinusu





Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close