Taliansko môže byť gurmánskym zážitkom: Ktoré dobroty tam určite treba vyskúšať?

Špagety

flickr.com/doku_f

Taliansko. Horúce, elegantné, starodávne a aj chutné. Plné pamiatok, dýchajúce históriou a vďaka tomu aj rôznorodosťou chutí. Talianska kuchyňa je svetoznáma, preto sa s ňou môžete stretnúť nielen u nás, ale v každom kúte sveta. No dať si pravé talianske špeciality práve v Taliansku, to má niečo do seba.

Dôverne známa

Talianska kuchyňa aj pre Slovákov dôverne známa. A aké jedlo je najznámejšie a dnes snáď aj najpopulárnejšie? Samozrejme pizza. Pôvodne sa predpokladalo, že to bolo jedlo chudobných roľníkov z okolia Neapola. To je pravda len čiastočne, pretože prvé zmienky o jej predchodkyni pochádzajú ešte od čias Etruskov, ktorí boli aj na území Talianska. Spočiatku sa na cesto dávali suroviny až po jeho upečení, piecť ich spolu začali až o niečo neskôr. Dnes je však pizza jedným z najznámejších jedál v celom svete.

Sever – domov rizota

Ak budete na dovolenke prechádzať severom Talianska, napríklad takým Milánom, nenechajte si ujsť tradičnú pochúťku známu znova aj u nás – rizoto. To pochádza práve zo severu krajiny. Je ho mnoho druhov, Rizoto bianco, Rizoto nero, Rizoto ai funghi. To prvé je obyčajné, len s maslom, šalviou a parmezénom. To druhé so sépiami a tretie s hríbmi. A to zďaleka nie je všetko, rôznych druhov je ešte oveľa viac. Rizoto je pochúťkov aj v Benátkach a okolí. Pri mori doň často pridávajú morské plody, smerom do vnútrozemia zas špargľu či tekvicu.


Mohlo by vás zaujať: K mäsu či na cestoviny: Spestrite si jedálny lístok chutnými omáčkami


Cestoviny na stovky spôsobov

Taliani sa vo svete preslávili neuveriteľným počtom druhov cestovín. Je zaujímavé, že sa do Talianska dostali len pred asi 700 rokmi vďaka Marcovi Polovi. Odvtedy však Taliani prišli s približne 400 druhmi cestovín. Najzákladnejšie delenie je na plnené a neplnené. Tie plnené sú so zeleninou, mäsom, všeličím. Cestoviny nájdete snáď v každej chuti, okrem sladkej a sú obľúbené nielen ako samostatné jedlo, ale aj ako príloha. Napríklad ku kuraťu. Najznámejšími sú špagety, tortellini, ravioli, lasagne, gnocchi, alebo penne. Samozrejmosťou k nim sú najrôznejšie omáčky, či už paradajkové alebo syrové. Pripravte sa, že bývajú podávané „al dente“ teda o niečo menej uvarené, ako býva zvykom na Slovensku.

Blízkosť mora pocítite na tanieri

Talianska kuchyňa nie je len o týchto jedlách, je ich oveľa viac. Nájdete tu dostatok variácií úpravy morských plodov. Tie sú často podávané ako hlavný chod, ktorému predchádza predjedlo v podobe opečeného chlebového sendviča so syrom. Ak máte radšej ryby, objednajte si fritto misto di pesce. Dostanete zmes vypražených rýb. Možno chcete skúsiť čosi exotickejšie, nejaké morské plody. Potom tu je pre vás fritto misto di mare.

Prosciutto a ďalšie dobroty

Z ostatných chuťoviek nesmieme vynechať známu šunku prosciutto, v Taliansku však nájdete aj množstvo iných mäsových dobrôt – cesnakové klobásky, rôzne salámy ako Sopressa, typická pre región Veneta. V Piedmonte možno vyskúšať agnolotti – cestoviny plnené roštenkou a zeleninou. Liguria vás zas očarí cestovinami s pestom alebo špargľovou omáčkou. V každom kúte Talianska nájdete ich vlastnú špecialitu.

Syr parmezán, mozzarella alebo grana pandano rozhodne stoja za ochutnanie. Podľa jednotlivích regiónov možno ochutnať aj množstvo ďalších, menej známych pochúťok – syry textúrou podobné parmezánu Asiago (najčastejšie sa predáva sa v štádiu zreslosti od 3 mdo 18 mesiacov) alebo Piave (má nasladlú chuť a konzumuje sa zrelý od 20 dní až do 18 mesiacov).Lahodná a výrazná gorgonzola zas poteší milovníkov plesnivých syrov na štýl roquefortu.


Mohlo by vás zaujať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Dezerty od výmyslu sveta

Najznámejším zákuskom je bezpochyby lahodné tiramisu, ani zďaleka však nie je jediným, Takmer každý región má svoj charakteristický dezert, preto si nechajte poradiť od domácich a buďte otvorení novým chutiam. Na dovolenke predsa ide aj o spoznávanie nepoznaného, preto zariskujte aj pri objednávaní dezertu. Baicoli sú jemné keksíky, ktoré sa hodia ku káve či čaju. Zuppa Inglese je kombináciou keksu ponoreného do likéru a sladkej plnky. Baba au rhum sa servíruje aj v Taliansku a ide o koláčik preliaty rumom,  ktorý môže byť plnený šľahačkou. Na prípravu zákúskou sa tiež okrem mascarpone používa ricotta.

Na prípitok

Víno, to je pojem, ktorý napadne mnohých milovníkov tohto kráľovského nápoja. Tunajšie vína majú viac slnka a tak sú o niečo sladšie, ako tie naše. Sever je preslávený aperitívom Vermouth. Ak budete prechádzať Lombardiou, vyskúšajte si dať za pohár vína Sassela, jedno z najobľúbenejších vín aké v krajine sú. Toskánsko je vínami preslávené a legendárnym je Vino Santo Toscano. Skvelé vína na vás čakajú aj na Sardínií a v Taliansku sa pestuje aj vinič určený špeciálne pre omšové vína.

Každý reigión, ba niekedy aj mestečko má neraz svoju špecialitu – aj v tom spočíva čaro talianskej kuchyne. Všetky nemožno vymenovať, vy ich však pri cestovaní určite vyskúšajte. A potom môžete ostatným čitateľom v diskusii napísať, čo vám chutilo najviac a čo vás sklamalo.


Mohlo by vás zaujať: Neviete čo so šunkou vo vašej chladničke? Pripravte si tieto jednoduché dobroty


Bolonské špagety

Potrebujeme:

  • 400 g špagiet
  • 100 g parmezánu
  • petržlenovú vňať

Na omáčku:

  • 150 g mletého hovädzieho mäsa
  • 3 paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 g slaniny
  • 50 g kuracej pečene
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 mrkvy
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 stopkový zeler
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 cibule
  • mäsový vývar
  • muškátový kvet
  • soľ, oregano, mleté čierne korenie

Slaninu pokrájame na kocky a dáme pražiť na olej. Pridáme cesnak s cibuľou a pražíme spolu. Pridáme mleté mäso, nadrobno pokrájanú pečeň , mrkvu, zeler, vňať, zalejeme vínom a pražíme všetko spolu. Dochutíme pokrájanými paradajkami, ktoré dopredu ošúpeme. Podľa chuti pridáme korenie, muškátový kvet, oregano a pridáme pretlak. Prikryjeme pokrývkou a necháme dusiť na 30-40 minút. Občas premiešame a podlejeme vývarom. Na konci dáme pokrievku preč, aby omáčka zhustla. Omáčku nalejeme na uvarené cestoviny, navrch nastrúhame parmezán a ozdobíme vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Taliansko je naozaj prekrásna krajina. Má more, vysoké hory, horúce ostrovy, úrodné vinice. Rovnako rôznorodá ako krajina je aj talianska kuchyňa. V tejto krajine zistíte, že ani také cestoviny nie sú len obyčajné. Množstvo variácií a druhov vám vyrazí dych. Nehovoriac o ostatných tradičných jedlách, ktoré určite musíte ochutnať. K tomu pohár dobrého vína, fľaša na pamiatku domov a budete si môcť povedať, že ste na dovolenke zažili naozaj všetko. A vaše chuťové poháriky tiež.


Máte radi talianske špeciality? Ktoré vám zachutili najvac? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: flickr.com/doku_f, flickr.com/doku_f, David

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close