Recyklovať možno aj obaly z čokoládových výrobkov: Viete, do ktorého kontajnera patria?

Čokoládový dezert

Viete, kde vyhodiť obaly z čokolád? (Zdroj: Freepik/stanisluva)

Pokiaľ nie je jasné, či je celá bonboniéra zabalená v celofánovej alebo plastovej fólii, je lepšie obal vyhodiť do plastov. Uviedla to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak, ktorá pripomína, že aj obaly z čokoládových výrobkov je potrebné vyhodiť do správneho kontajnera na triedený odpad.

„Väčšinou sú čokolády a čokoládové výrobky balené do obalov z plastov, papiera alebo hliníkových fólií. Niektoré obaly sa skladajú z viacvrstvových materiálov, vtedy ich treba vytriediť do kontajnerov na nápojové kartóny alebo podľa zložky, ktorá je v obale viac zastúpená,“ vysvetľuje Kretter.

Z viacvrstvového materiálu je zložená napríklad biela časť bonboniér, ktorá slúži na oddelenie a ochranu bonbónov od zvyšku. Ten patrí do kontajnerov na nápojové kartóny. Rovnako sa z neho skladá vnútorný obal čokoládových tyčiniek rôznych príchutí (napr. rumová alebo nugátová). Vonkajší obal takýchto tyčiniek je tvorený z plastu. V prípade bonboniér patrí papierová krabica do papiera, no vanička, v ktorej sú poukladané čokoládové bonbóny, je z plastu.

Väčšina tabuľkových čokolád, čokoládových keksíkov a sušienok je balená do plastového obalu. Niektoré čokoládové produkty, napríklad okrúhle piškóty plnené ovocným želé máčané v čokoláde, sú poukladané v plastovej vaničke, ktorá je ešte celá zabalená v plastovom obale.  Všetky tieto obaly patria do triedeného zberu plastov. Existujú aj čokolády, ktoré sú balené do dvojvrstvových obalov, najskôr do staniolu alebo hliníkového obalu, ktorý patrí do kovov a následne do papiera. Jemné pečivo, ktoré je určené hlavne deťom, je tiež balené dvojvrstvovo. Pečivo je uložené vo vaničke z papiera, ktorý ak nie je mastný, patrí do triedeného zberu papiera. Celé je to ešte zabalené do plastového obalu, ktorý treba vyhodiť do plastu.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close