Soňa Višňovská z Malého Čepčína sa už roky venuje celoročnému pečeniu medovníkov. Z práce v súkromnej firme sa dostala k remeslu, ktoré je najmä počas vianočného obdobia mimoriadne vyhľadávané. V pečení ju podporuje celá rodina a ako sama hovorí: „Nikdy nie je neskoro plniť si svoje sny.“ To platí aj napriek tomu, že má po päťdesiatke.
Ako dlho máte záľubu v pečení medovníkov? Čo vás k tomu priviedlo?
Pečeniu, ale hlavne zdobeniu medovníkov, sa venujem od roku 2015, aktívnejšie od roku 2018, keď som prišla o prácu. Pracovala som 23 rokov v súkromnej firme ako vedúca obchodného oddelenia. Potrebovala som v živote nájsť tie krajšie chvíle a tak som sa začala naplno venovať svojej záľube.
Pečiete ich len pred Vianocami?
Keďže sa moja záľuba stala mojím zamestnaním, pečiem počas celého roka. Medovníky môžu spríjemniť chvíle nielen na Vianoce, ale prakticky kedykoľvek. Môžu byť aj vhodným darčekom na narodeniny, krstiny, Veľkú noc, prvé sväté prijímanie alebo ako poďakovanie.
Ste sama milovníčkou medovníkov alebo patríte k ľuďom, ktorí ich s láskou pečú, ale nejedia?
Pečiem ich počas celého roka s láskou, ale už ich neochutnávam.

Máte nejakú tajnú ingredienciu alebo tajný recept?
Nemám žiadne špeciálne ingrediencie, ani recept, ten rada ponúknem. Mojou jedinou tajnou prísadou je len kopa lásky a schopnosť vcítiť sa do človeka, ktorému bude medovník darovaný. Vdýchnuť mu dušu a ušiť ho na mieru s odkazom, ktorý chceme človeku odovzdať.
Aké chyby robíme najčastejšie pri ich pečení?
Veľa ľudí sa ma pýta, ako upiecť medovník tak, aby bol mäkký. Najčastejšou chybou je prepečenie, zostane tvrdý. Vtedy ho vlastne vysušia. Existujú však „fígle“, ako mu vrátiť mäkkosť, keďže med a medovník nasávajú vlhkosť prostredia.
Na vašom instagramovom profile sme našli mnohé krásne vzory. Vytvárate si formy aj sama?
Formy si dávam vyrábať podľa požiadavky klienta. Ak sa jedná o originálne tvary, vyrobím si ich z papiera a následne obkresľujem na pripravené cesto. Doma mám nespočetné množstvo foriem.
Aký najväčší medovník ste kedy upiekli?
Bežne pečiem veľkosti do 30 cm. No zaujímavejšie sú 3D tvary, ako napríklad kazety v tvare srdca, štvorcové alebo obdĺžnikové, plnené medovníčkami.
Zdobenie medovníkov je jednoznačne umenie. Kde beriete dostatočnú trpezlivosť a fantáziu na zdobenie?
Moje medovníky sú originálne. Námety čerpám v prírode, okolí a, samozrejme, množstvo inšpirácie je i na internete. Dotvorím si ich podľa fantázie a farebne zladím podľa môjho pohľadu a cítenia.
Sú všetky polevy chuťovo rovnaké, teda len meníte farbivo, alebo majú svoju osobitú chuť?
Robím len jednu základnú polevu, ktorá sa skladá z bielka a práškového cukru, s pridaním pár kvapiek citrónovej šťavy.
Ako dlho po upečení môžeme medovníky konzumovať?
Keďže ich zhotovujem ako dekoratívne, neuvádzam dátum spotreby. Mám odložené kúsky, ktoré majú aj 5 rokov. Pri správnom skladovaní vydržia bez ujmy.
Ktoré vzory sú najžiadanejšie počas Vianoc, je to niečo tradičné? Aké sú trendy?
Na Vianoce zhotovujem väčšinou tradičné tvary – domček, hviezdička, srdiečko, koník, rukavička, čižmička v bielom prevedení s čipkou. Dajú sa však kreovať farby i vzory. Veľmi obľúbená je kombinácia vianočných farieb – zelená, červená, biela, zlatá. Žiadané sú aj vianočné pohľadnice, kedy napríklad na väčšiu hviezdičku, srdiečko či plaketu s veľkosťou približne 20 cm zhotovím vianočný motív s prianím, poprípade odkazom.

Sú medovníčky vhodné na vianočný stromček ako ozdoba?
Môžem do nich spraviť dierku tak, aby sa dali zavesiť na stromček, prípadne na vetvičku zo živej čečiny.
Dávajú ich ľudia ako vianočný darček?
Áno, ako som už spomenula, veľmi často je to práve pohľadnica alebo krabička plná rôznych vianočných tvarov, vzorov a farieb. Prípadne s osobným venovaním. Zameriavam sa aj na edukatívnu činnosť. Na kurzoch ľuďom odovzdávam svoje skúsenosti a všetky receptúry tak, aby si dokázali doma ozdobiť ten svoj vlastný kúsok.
Zdieľať na