O prínose rýb pre naše zdravie nemusíme veľa špekulovať. Hoci filé v posledných rokoch mierne ustúpilo trendu populárneho lososa, stále si ho množstvo ľudí rado dopraje. Najčastejšie ide o filé z tresky, ale objavuje sa aj z iných rýb. Skúste vyberať to s označením zmrazené priamo na mori a bez akýchkoľvek éčiek. Mali by ste tam mať istotu, že ryba nebolo dvakrát zmrazená, aby na seba naviazala viac vody a bola ťažšia. Nuž a po nákupe stačí len staviť na dobrý recept a výborný obed môže byť raz-dva-tri na stole.
Filé na cesnaku
Potrebujeme:
- 4 porcie filé
- 2 strúčiky cesnaku
- červenú papriku
- hladkú múku
- soľ
- olej
Postup: Rybu umyjeme, pokvapkáme citrónom, osolíme a dáme na chvíľku bokom. Cesnak si ošúpeme a prelisujeme, potrieme ním každý kus ryby. Múku zmiešame s červenou paprikou a rybu v múke obalíme. Dáme na naolejovanú grilovaciu panvicu a opražíme po oboch stranách. Podávame s pečenými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujímať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?
Na balkánsky spôsob
Potrebujeme:
- 4 porcie filé (prípadne makrelu, tresku a pod.)
- pohár zavareného leča
- cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- červenú papriku
- soľ
- citrón
- olej
Postup: Rybu osolíme, pokvapkáme citrónom a necháme chvíľku bokom. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku, pridáme k nej cesnak nakrájaný na tenké plátky a červenú papriku. Premiešame a vlejeme lečo. Počkáme kým sa začne variť a pridáme rybu. Varíme, kým nebude ryba hotová, ak treba podlejeme vodou. Podávame s varenými zemiakmi, prípadne s čerstvým chlebom alebo ryžou.
Mohlo by vás zaujímať: Vianočnou rybou nemusí byť iba kapor: Inšpirujte sa týmito tipmi
Filé v syre
Potrebujeme:
- 4 porcie filé
- strúhaný syr
- strúhanku
- hladkú múku
- citrón
- maslo
Postup: Rybu osolíme, pokvapkáme citrónom a chvíľku necháme odležať. Potom ju obalíme v múke a vložíme ju do vymasteného pekáča. Posypeme ju strúhaným syrom zmiešaným so strúhankou. Navrch dáme plátky masla a upečieme. Ako príloha sa hodia varené zemiaky alebo pečené zemiaky s rascou. Môžeme podávať s tatárskou omáčkou.
Máte radi filé? Na aké spôsoby si túto rybu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na