Ako sa najčastejšie prenáša salmonelóza? Pri týchto veciach buďte mimoriadne opatrní

Vajcia

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom a slepačími vajcami (Zdroj: pixabay.com)

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, ako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Dagmar Gavačová, vedúca Národného referenčného centra pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto dáva viacero rád o tom, ako postupovať.

Baktérie prežijú aj v mraze

Okrem správnej prípravy je potrebné dodržiavať aj osobnú hygienu, dostatočné čistenie pracovných plôch a nástrojov, ale aj správnu manipuláciu a skladovanie surovín a jedál. „Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,“ doplnila.

Nedodržiavanie týchto zásad môže byť príčinou nákazy. Baktérie salmonely sa v potravinách dokážu množiť a prežívajú aj pri teplote v chladničke a v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia. Odborníčka preto odporúča vyhnúť sa v horúcich mesiacoch vajíčkam namäkko a volské oko opražiť z oboch strán.

Pozor dávajte aj na kontakt so zvieratami

Bezpríznakovými nosičmi salmonel sú často aj zvieratá v kontaktných zoologických záhradách, zooparkoch, na putovných výstavách plazov a na burzách s predajom zvierat. Deti by sa s nimi preto mali hrať len pod dozorom dospelej osoby a po kontakte so zvieraťom si dôkladne umyli ruky.

„Malo by sa zabrániť kontaktu zvierat (plazov) a detí do päť rokov a odporúčame nekonzumovať potraviny počas prehliadky zvierat,“ uviedla Gavačová. Najčastejšie sa vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí, avšak vnímané je u všetkých vekových kategórií.

Príznaky sa môžu prejaviť o 6 až 72 hodín po skonzumovaní napadnutého jedla. „Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín,“ upozornila Gavačová. Toto si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu.



Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame