Hubári, skladujte svoje úlovky bezpečne: Takto zostanú zdravé a plné chuti

Základom je, aby ste svoj úlovok dobre pretriedili a vyčistili (Zdroj: Freepik/jcomp)

Zbieraniu húb sa venujú na jeseň takmer všetci. Narobiť si zásoby na zimu je zásadou každého dobrého hubára. Ak aj vy patríte k skupine, ktorá huby suší či zavára, možno vás bude zaujímať aj iný obľúbený spôsob uskladnenia úrody, a to mrazenie. Zamrazené huby sú populárne najmä pre najlepšie zachovanie svojej čerstvosti, no ich skladovanie má striktné zásady.

Rýchle spracovanie

Ak ste ostrieľaným hubárom, určite sa držíte zásady, že nazbierané čerstvé huby potrebujú rýchle spracovanie. Či ich spotrebujete v okamžitej konzumácii alebo ich uskladníte, zostáva len na vás. Huby sú totiž veľmi náchylnou potravinou, ktorá podľahne hnilobe a plesniam takmer okamžite.

Látky, ktoré sa v hubách nachádzajú, môžu počas rozkladu uvoľniť toxíny, ktoré ľudskému organizmu rozhodne neprospievajú a môžu spôsobiť rad zdravotných problémov. Preto by ste ich nemali skladovať príliš dlho v nedotknutom stave.

Vhodné kusy na uskladnenie

Postupy na usušenie alebo zaváranie húb pozná asi každý. Metóda, ktorá sa využíva pomenej, je mrazenie. Nemusíte sa ho obávať – huby zachová v dobrej kondícii, zdraví a čerstvosti. Spôsob uschovania svedčí najmä druhom ako sú šampiňóny, hliva ustricová či dubáky, no mraziť môžete napríklad aj druhy, ktoré nie sú vhodné na sušenie.

Základom je, aby ste svoj úlovok dobre pretriedili a vyčistili. Je dobré, ak mrazíte huby rovnakých veľkostí – ideálne teda pokrájané na rovnaké kusy. Mraziť môžete aj surové kúsky a to aj napriek tomu, že odporúčajú prevažne také, ktoré prešli tepelnou úpravou.

Upravené alebo surové

Ako sme už vyššie spomenuli, huby môžete mraziť aj v surovom stave. Na tento spôsob uchovania vyberajte len 100 percentné kúsky – nesmú byť nijak poškodené, znečistené a ani odležané. Ideálne je, ak ich spracujete okamžite po príchode z lesa. Skladujte ich v dobre utesnenom obale, aby svojou vôňou neinfikovali ostatné potraviny.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Konzumovať neumyté ovocie či zeleninu sa neoplatí: Ktoré vážne ochorenia tým riskujete?

Surové mrazené huby používajte ako bežnú mrazenú zeleninu, avšak pred tepelnou úpravou ich nikdy nerozmrazujte voľne! Dôležitá je aj dôsledná tepelná úprava – zaistí vám bezpečnosť voči hubovým toxínom.

Tepelne upravené kúsky, ktoré sa rozhodnete skladovať mrazením, naporciujte do misiek či vrecúšok a poctivo označte dátumom – v najlepšej kondícii vydržia približne 3 mesiace. Odporúčame vám pripraviť menšie porcie, pretože je potrebné, aby ste huby z jednej nádobky spotrebovali všetky naraz.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame