Základným vybavením každej kuchyne by mali byť kvalitné a ostré nože. Viete však, na čo sa ktoré typy používajú a ako by ste sa o ne mali starať?
Nôž pre šéfkuchára je povinnosťou
Vo svojej kuchyni ste šéfkuchárom vy. Preto by v nej nemal chýbať ani tento druh všestranného noža, ide totiž o nevyhnutnú pomôcku. Pohodlne vám sadne do ruky a práca s ním by vám mala ísť úplne jednoducho. Typická dlhá čepeľ slúži na krájanie či kockovanie mäsa, zeleniny, ovocia a doslova čohokoľvek. Dokonale s ním spracujete aj ryby a jeho univerzálnosť ocení každý kuchár.
Špeciálny typ na chlieb a pečivo
Krájate chlieb hocakým nožom, ktorý je práve poruke? Vedzte, že vám to zrejme ide zbytočne ťažko. Na krájanie mäkkého chleba, chrumkavej bagety či iného typu jemného pečiva je určený špeciálny druh s obdĺžnikovou čepeľou, pre ktorú sú symbolom ostré zúbky. Rez je vďaka tomu oveľa bezpečnejší a hladší.
Pomocník so širokým využitím
Veľký univerzálny nôž by vo vašej výbave taktiež nemal chýbať. Využiť ho môžete na rôzne zložité úlohy, ale najlepšie vám s ním pôjde vykosťovanie a spracovanie mäsa, najmä krájanie tenkých plátkov. Pomôže vám aj pri filetovaní rýb či odstraňovaní kože.
Japonský nôž Santoku
Ide o mimoriadne ostrý nôž, ktorý by mal byť vyrobený z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Slovo santoku znamená v preklade tri cnosti. To znázorňuje aj tri hlavné spôsoby jeho použitia – krájanie, rezanie, sekanie. Práca s ním funguje iba v systéme hore-dole a hodí sa aj na krájanie šťavnatých a priľnavých ingrediencií, ako napríklad cibuľa. Platí pri ňom osvedčená tradícia – čím ostrejší, tým lepší.
Malý, ale šikovný
Viacúčelový malý nôž je taktiež šikovným pomocníkom. Je ideálny na krájanie ovocia a zeleniny, ale aj na šúpanie – napríklad jablka alebo zemiakov. Jeho výhodou je ľahká manipulácia a zvládnete s ním spraviť akékoľvek drobné úkony. Malý nôž môže byť aj zúbkovaný a má podobné využitie ako ten bez zúbkov, čiže krájanie ovocia, zeleniny, krájať ním môžete aj pečivo.
Zopár tipov na starostlivosť
Na zachovanie kvality a dokonalého fungovania potrebujú aj nože pravidelnú starostlivosť. Odporúčame vám neumývať ich v umývačke riadu, ale pod tečúcou vodou. Samozrejmosťou je, aby ste ich nechali dobre vysušiť. Pri skladovaní je dôležité chrániť čepele nožov. Rozhodne ich neukladajte do zásuvky na príbory. Ideálne je ich dať do bloku či nástennej lišty. Nezabudnite ich pravidelne brúsiť, pričom vám postačí aj ocieľka. Z času na čas ich dajte nabrúsiť profesionálovi.
V Lidli môžete získať top kvalitné nože
Blížia sa Vianoce a o to viac oceníte v kuchyni pomocníkov, s ktorými vám to pôjde jednoduchšie. Lidl spustil vernostný program v mene hesla „Vykrojte si sviatky plné výnimočných okamihov“. Až do vyčerpania zásob si môžete vybrať 1 zo 6 prémiových nožov značky Kuhn Rikon so zľavou až do výšky 83 %.
Stačí nazbierať 5 nálepiek, ktoré dostanete za nákup vyšší než 25 eur. V ponuke Lidla teraz nájdete aj dosku na krájanie či brúsku na nože alebo stojan. Švajčiarsky dizajn, udržateľné balenie či recyklovaná nehrdzavejúca oceľ na vás čakajú v každej predajni. Okrem toho tu nakúpite všetko od potrebných surovín až po kuchynskú výbavu.
Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Lidl.
Zdieľať na