Sladké dobroty na trikrát: Pečené, nepečené či varené – ktorú vyskúšate ako prvú?

Sladké recepty

plnielanu.sk

Sladké ulahodí snáď každému. Kým niekto obľubuje rýchlosť a jednoduchosť nepečených dobrôt a obľubuje ich ako sladkú bodku, iný si dopraje sladké aj ako hlavné jedlo. Poniektorí zasa nedajú dopustiť na vôňu pečeného koláča, ktorá sa šíri celým bytom. Ponúkame vám na výber z každej z týchto kategórií, stačí si len vybrať, na čo máte práve chuť a čas. V hlavnej úlohe sa predstaví tvaroh, ktorý je pre svoje všestranné využitie pri príprave sladkých jedál vďačnou surovinou.

Nepečené – Strecha z Be-Be keksov

Potrebujeme

  • 1 balíček svetlých Be-Be keksov
  • 1 balíček tmavých Be-Be keksov
  • 500 g  tvarohu
  • 200 g masla  (maslo môžeme vynechať, v tom prípade použijeme 700 g tvarohu)
  • 10-15 lyžíc cukru
  • 2-3 banány
  • trochu rumu

Na polevu:

  • 4 PL kakaa
  • 4 PL práškového cukr
  • 4 PL vody
  • 6 dg masla

Postup: Poriadne rozmiešame tvaroh s cukrom a rumom. Na alobal poukladáme keksy, tri rady po sedem kusov, na striedačku raz tmavý, raz svetlý keks. Potrieme polovicou tvarohového krému. Na to poukladáme opäť keksy, ale farbami naopak. Potrieme zvyškom tvarohu. Doprostred poukladáme celé banány. Pomocou alobalu spojíme vonkajšie okraje k sebe, až nám vznikne strecha (banány sú v strede). Dáme spolu variť suroviny na polevu a miešame do zhustnutia. Polejeme čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky. Výborne chutí na druhý deň.


Tiež by vás mohlo zaujať: Limetkové, jahodové či malinové: Ľahké ovocné dezerty spríjemnia víkend aj vám


Varené – Tvarohové guľky

Potrebujeme:

  • 500 g tvarohu
  • 150 g – 200 g krupice
  • cukor podľa chuti
  • roztopené maslo na poliatie
  • slivkový lekvár, čučoriedkový alebo iný lekvár

Postup: Rozmiešame tvaroh a postupne prisýpame krupicu, až kým nám nevznikne hmota. Nemala by byť ani príliš riedka, ani príliš hustá. Pridáme cukor, podľa chuti, kto ako má rád. Zovrieme vodu a zatiaľ si z hmoty spravíme malé guľky, ktoré vkladáme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte päť minút povariť. Vyberieme, naložíme na tanier. Posypeme cukrom, polejeme roztopeným maslom. S guľkami môžeme servírovať aj lekvár, do ktorého si jednotlivé sústa namáčame.


Tiež by vás mohlo zaujať: Štrúdle miluje asi každý: Ktorú z týchto troch si dnes doma pripravíte vy?


Pečené – Sypaná štrúdľa

Potrebujeme:

  • 40 dg hrubá múka
  • 30 dg – 40 dg práškový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 750 g hrudkového tvarohu
  • 250 g masla
  • 4 celé vajcia
  • 4 dcl mlieka
  • hrozienka

Postup: Múku, cukor, prášok do pečiva zmiešame a polovicu rozsypeme na vymastený plech. Na toto rozmrvíme tvaroch, kto má rád, pridá hrozienka, ktoré sme si pred tým namočili vo vode s trochou rumu. Posypeme zvyškom múkovej zmesi. Celé to polejeme roztopeným maslom. Na záver rozhabarkujeme vajcia a mlieko a koláč polejeme. Pečieme cca 40 – 45 minút pri 180 stupňoch.


Ktoré ďalšie sladké dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk/Bela, Bela
Odporúčame