Sezóna zavárania je za dverami: Urobte si veľkú revíziu špajze, staré zaváraniny môžete ešte zužitkovať

Pripravte si fantastické letné dobroty, ktoré vás osviežia a pošteklia chuťové poháriky celej rodiny (Zdroj: Freepik/pixel-shot.com)

Urobiť si poriadok v špajzi či pivnici je prvým krokom pred otvorením sezóny zavárania. Staršie kompóty, pokiaľ nie sú plesnivé alebo skvasené, môžete využiť aj inak než len k nedeľnému obedu. Nahromadené množstvo zaváranín, ktoré nedokážete zjesť, no nie sú vhodné na darovanie kvôli zmene farby ovocia, môžete využiť aj inak. Pripravte si fantastické letné dobroty, ktoré vás osviežia a pošteklia chuťové poháriky celej rodiny. Skúsite niektorý z nasledujúcich tipov?

Do koláča s nimi!

Staršie zaváraniny, ktoré sú ešte stále vhodné na konzumovanie, môžete zužitkovať do sladkých dobrôt pre svoju rodinku. Staršie zavárané višne budú fantastické do makového závinu alebo štrúdle, ostatné druhy kompótov sa skvelo hodia do sladučkých múčnikov, koláčov alebo sladkých guliek zo zemiakového cesta. Alternatívou sú aj ľahké trené cestá, ako napríklad na bublaninu, ktorá je ideálnym koláčikom na spotrebovanie zaváraných sliviek, marhúľ, višní či jahôd.

Ľadové osvieženie

Kompóty, pre ktoré už nenájdete v kuchyni iné využitie, sa môžu stať skvelou surovinou pre výrobu ľadovej pochúťky. Horúce leto si priam pýta zmrzlinu, preto si ju môžete skúsiť pripraviť doma s deťmi. Zavárané ovocie poskytuje skvelý základ pre domácu lahôdku. Benefitom, okrem plnej smotanovo-ovocnej chuti, je aj kalorická hodnota, ktorú máte plne pod kontrolou – koľko sladkého ovocia pridáte je len vo vašich rukách.

Chutné nápoje

Zo zaváraného ovocia si môžete pripraviť chutný nápoj, ktorý sa hodí nielen na leto, ale aj na zimu. V prípade ľadového čaju rozmixujte ľubovoľné ovocie, ochuťte citrónom, dolejte vodou a podávajte s ľadom.

Naopak, počas studených mesiacov môžete zaváraniny použiť ako náhradu fantastického pečeného čaju. V tomto prípade stačí, ak niekoľko lyžíc kompótu zalejete vriacou vodou a podľa chuti pridáte škoricu, zázvor, citrónovú kôru alebo klinčeky.

Raňajková alternatíva

Využitie nájdete aj pre starší lekvár a džemy. Tie pri dobrom sterilizovaní a skladovaní vydržia aj niekoľko rokov bez zmeny chuti a vône. Aj napriek tomu, že môžu mať zmenenú farbu, ich môžete stále využiť. Hodia sa ako dochutenie do ovsenej kaše alebo na dosladenie bielych jogurtov, ktoré môžete ponúknuť aj najmladším členom rodiny.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame